Doar 2% dintre români lucrează după pensionare, conform Eurostat. Care este pensia medie în România și care este diferența dintre țara noastră și alte state UE

Autor: Diana Ghita

În România o mică parte din populația vârstnică alege să lucreze după pensionare

Sursa: Pexels.com

În timp ce în țările din vestul Europei pensionarea nu reprezintă finalul activității profesionale pentru mulți, în România, doar un procent extrem de mic dintre pensionari continuă să lucreze, potrivit Eurostat.

Acest fenomen scoate în evidență discrepanțele economice și culturale dintre România și alte state europene, precum și provocările financiare cu care se confruntă pensionarii români.

Care este pensie medie în România și de ce procentul oamenilor care lucrează după pensionare este mai ridicat în alte țări UE

Conform datelor Eurostat, doar 2% dintre români își mai găsesc locul pe piața muncii după pensionare. Această cifră plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Spre comparație, media europeană este de 13%, iar în țări precum Estonia, Letonia și Lituania, mai bine de jumătate dintre pensionari rămân activi profesional. În statele vestice, precum Danemarca și Olanda, motivația continuării activității este de a menține un stil de viață activ și de a contribui în continuare la societate.

În România, motivația principală pentru cei care rămân pe piața muncii după pensionare este strict financiară.

În noiembrie 2024, pensia medie a fost de 2.740 de lei, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), citate de Agerpres. Cu o astfel de sumă, pensionarii nu reușesc să-și acopere cheltuielile lunare. Acest venit mediu este semnificativ mai mic decât cel din alte state membre ale Uniunii Europene și insuficient pentru a acoperi nevoile de bază, mai ales în contextul creșterii costului vieții.

Citește și: Pensionarii care vor primi 5.040 lei pe lună: Pensiile vor fi recalculate în funcție de rata inflației de la 1 ianuarie 2025

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: La pensiile mici se mai adaugă un al 13-lea venit în acest an! Pensionarii se pot bucura de un ajutor în plus

Aceeași situație ca în țara noastră o regăsim în Bulgaria și Cipru, unde populația bătrână își continuă activitatea în câmpul muncii nu din plăcere, ci din cauză că, pentru mulți, pensiile sunt insuficiente pentru asigurarea unui trai decent.

Majoritatea românilor au ieșit la pensie la limita de vârstă

Țările baltice conduc clasamentul în ceea ce privește implicarea pensionarilor pe piața muncii, iar explicația se regăsește în diferențele de mentalitate și de organizare socială.

În Estonia, mai mult de jumătate dintre pensionari rămân activi, atrași de ideea de a se menține productivi și utili. Spre deosebire de români, pensionarii din aceste țări lucrează din pasiune sau pentru a-și asigura un trai mai bun, chiar dacă pensiile lor sunt mult mai generoase

Citește și: Femeile au parte de o reducere a vârstei de pensionare! Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească și actele pe care trebuie să le atașeze la dosar

Potrivit CNPP, majoritatea pensionarilor din sistemul public de pensii din România (aproximativ 3,7 milioane) au ieșit la pensie la limita de vârstă, cu o pensie medie de 3.056 de lei. Cei care beneficiază de pensie de invaliditate primesc în medie doar 1.124 de lei, iar pensia de urmaș, acordată unui număr de 441.962 de persoane, este în medie de 1.449 de lei.

 


Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Luna aceasta copiii își primesc banii mai devreme

Părinții și elevii așteaptă cu interes detaliile legate de plata alocațiilor în luna februarie, mai ales în contextul în care acestea ar fi trebuit să crească prin indexare.