Acest fenomen scoate în evidență discrepanțele economice și culturale dintre România și alte state europene, precum și provocările financiare cu care se confruntă pensionarii români.
Care este pensie medie în România și de ce procentul oamenilor care lucrează după pensionare este mai ridicat în alte țări UE
Conform datelor Eurostat, doar 2% dintre români își mai găsesc locul pe piața muncii după pensionare. Această cifră plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
În România, motivația principală pentru cei care rămân pe piața muncii după pensionare este strict financiară.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Aceeași situație ca în țara noastră o regăsim în Bulgaria și Cipru, unde populația bătrână își continuă activitatea în câmpul muncii nu din plăcere, ci din cauză că, pentru mulți, pensiile sunt insuficiente pentru asigurarea unui trai decent.
Majoritatea românilor au ieșit la pensie la limita de vârstă
Țările baltice conduc clasamentul în ceea ce privește implicarea pensionarilor pe piața muncii, iar explicația se regăsește în diferențele de mentalitate și de organizare socială.
Potrivit CNPP, majoritatea pensionarilor din sistemul public de pensii din România (aproximativ 3,7 milioane) au ieșit la pensie la limita de vârstă, cu o pensie medie de 3.056 de lei. Cei care beneficiază de pensie de invaliditate primesc în medie doar 1.124 de lei, iar pensia de urmaș, acordată unui număr de 441.962 de persoane, este în medie de 1.449 de lei.