Calendar ortodox pentru ziua de 19 decembrie 2024: Rugăciunea care ne ajută să ne vindecăm de patima alcoolului

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 dec 2024, 16:00

Sfântul Mucenic Bonifatie

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 19 decembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Bonifatie.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 19 decembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Bonifatie.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 19 decembrie! Aceasta ne ajută să ne vindecăm de patima băuturii. 

Calendar ortodox 19 decembrie 2024

Sărbătoare 19 decembrie. Sfântul Mucenic Bonifatie este sărbătorit în fiecare an pe data de 19 decembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Bonifatie a trăit la Roma, în perioada în care se aflau la conducere împărații Dioclețian și Maximian Galeriu. Acesta era robul unei femei cu numele Aglaida, care făcea parte dintr-un neam important din Roma. Sfântul Mucenic Bonifatie împreună cu stăpâna sa trăiau în păcat, trăind beat în majoritatea timpului.

Deși acesta era bețiv în acea perioadă a vieții sale, partea milostivă a sufletului său nu l-a părăsit niciodată.

Și stăpâna sa era milostivă, având evlavie către Sfinții Mucenici. Sfântul Mucenic Bonifatie și stăpâna sa plângeau adesea în fața Domnului pentru a le ierta păcatele, iar Dumnezeu a decis să le spele toate păcatele.

Citește și: Calendar Creștin Ortodox, 19 decembrie 2021. Mai mulți sfinți, sărbătoriți astăzi. Ce veste bună primesc credincioșii

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Majorările se țin lanț în anul 2025! Care sunt persoanele care vor beneficia de creșterea pensiilor

Stăpâna i-a zis Sfântului Mucenic Bonifatie să se ducă la Răsărit, acolo unde sunt răstigniți creștinii, astfel încât să îi aducă moaște de Mucenici. Acesta a primit bani de la stăpâna sa, iar împreună cu 12 slujitori a mers în locul în care creștinii erau chinuiți. Sfântul Mucenic Bonifatie le-a sărutat lanțurile și rănile, moment în care a decis să meargă la dregător pentru a își recunoaște credința.

Sfântul Mucenic Bonifatie a fost prins de autorități și spânzurat cu capul în jos. Slujitorii împăratului i-au tăiat corpul și i-au turnat plumb topit pe gură. După nenumărate chinuri, Sfântul Mucenic Bonifatie a fost decapitat la data de 19 decembrie a anului 307. 

Slugile care au venit cu Sfântul de la Roma i-au căutat moaștele, găsindu-le la un păgân. Au cumpărat trupul cu 500 de galbeni, l-au uns cu mir, l-au înfășurat în giulgiuri și l-au dus la Roma, la stăpâna sa.

Aglaida a ieșit în întâmpinarea lui, asigurându-se că acesta este cinstit cum se cuvine, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 19 decembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Bonifatie, sărbătorit pe 19 decembrie în calendarul creștin

Sfinte Mucenice Bonifatie și Sfântă Cuvioasă Aglaia, dintru trai desfrânat și nelegiuit, întru mucenicie și cuvioșie ați urmat Mântuitorului, dintru cele rușinoase ale patimii beției și păcatelor trupești la cele slăvite și cerești v-ați ridicat.

Dintru necredință și nepăsare de cele duhovnicești la luarea crucii lui Hristos ați purces. De neam ales fiind Cuvioasă Aglaia și trăind în păcat cu robul tău Bonifatie, cel milostiv, dar încurcat cu multele patimi ale vorbăriei deșarte, beției și desfrânării, v-ați întors la Hristos. Și, dorind să vă pocăiți pentru viața deșănțată de mai înainte și să intrați în rânduiala cea bineplăcută lui Dumnezeu, ați ales să vă nevoiți, prețuind jertfa martirilor, căutând și îngropând moaștele lor ca pe un odor de mare preț. Plecând Sfântul Bonifatie să aducă osemintele sfinților ca binecuvântare, ți-a spus ție, stăpâna sa: "Primi-vei oare oasele mele, dacă nu mă voi învrednici să găsesc osemintele martirilor?", neștiind că inspirate de Duhul Sfânt erau cuvintele lui.

Astfel, după ce a mărturisit pe Stăpânul Hristos și a primit cununa muceniciei în țară îndepărtată, Sfântul Bonifatie s-a întors cu adevărat la tine, Sfântă Cuvioasă Aglaia, în chip de mucenic. Pentru aceasta, vă chemăm întru ajutorul nostru, al celor care întru multe feluri de ispite și de slăbiciuni ne aflăm. De patimile stricăciunii ne izbăviți. Din robia beției scoateți-i pe cei căzuți. De desfrânare și preadesfrânare păziți pe tineri și pe cei căsătoriți. Pe cei care întru neorânduială trăiesc, întru cuviința Cununiei să îi treceți. Dați-ne tărie, Sfinților Bonifatie și Aglaia, ca de cele stricăcioase să ne desprindem și cu cele curate să ne împodobim, plinind cuvântul Evangheliei lui Hristos. Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi și întru dragostea cu care pe orice păcătos care se pocăiește îl primește și cununa sfințeniei i-o dăruiește. Sfinților Bonifatie și Aglaia, această puțină rugăciune a noastră întru pocăință să o primiți și înaintea Tronului Preamilostivului Dumnezeu mijlociți să ne ajute viața să ne-o schimbăm, credința să o mărturisim și buna cuviință să o păzim. Amin