Tradiții și obiceiuri de Sf. Spiridon 2024: Cei care fac acest lucru azi îl vor înfuria pe Sfânt și vor atrage boli asupra lor. Acesta este considerat patronul cizmarilor

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 dec 2024, 09:29

Tradiții și obiceiuri de Sf. Spiridon 2024

Sursa: doxologia.ro

Ce nu este bine să faci de ziua Sf. Spiridon 2024 pentru a nu atrage mânia Sfântului?

Pe 12 decembrie, creștinii ortodocși și greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Spiridon, considerat făcător de minuni și patronul spiritual al cizmarilor. Este o zi încărcată de tradiții și obiceiuri, iar respectarea acestora este esențială pentru a atrage binecuvântările sfântului și pentru a evita pedepse spirituale sau fizice. În acest articol vom explora semnificația zilei și lucrurile pe care credincioșii trebuie să le evite pentru a nu-l înfuria pe Sfântul Spiridon.

Cine a fost Sfântul Spiridon?

Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270 în insula Cipru, în timpul împăratului Constantin cel Mare. De profesie păstor, Spiridon a rămas văduv de tânăr și, plin de dragoste pentru Dumnezeu, a ales să urmeze calea monahală. Ulterior, a fost hirotonit episcop al cetății Trimitunda, devenind un fervent apărător al credinței ortodoxe.

Potrivit crestinortodox.ro, la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, Sfântul Spiridon a demonstrat unitatea Sfintei Treimi printr-un gest simplu dar profund: ținând o cărămidă, a făcut

semnul crucii, iar aceasta s-a descompus în foc, apă și pământ. Astfel, a arătat că Sfânta Treime este formată din trei elemente distincte, dar unite. Moaștele sale se află astăzi în insula Corfu, unde sunt venerate de credincioși din întreaga lume.

Citește și: Rugăciunea Sfântului Spiridon care face minuni: Rostește-o pentru a avea noroc în iubire și sănătate! Azi este zi cu dezlegare la pește

Ce nu este bine să faci de Sfântul Spiridon

Nu consuma alcool în exces: Deși este o zi de sărbătoare, consumul excesiv de alcool este considerat o lipsă de respect față de Sfânt. Tradiția spune că cei care fac acest lucru pot atrage asupra lor necazuri și boli.

Nu face treburi casnice: Gospodinele nu trebuie să coasă, să spele sau să facă curățenie pe 12 decembrie.

Se crede că muncile gospodărești îl pot înfuria pe Sfântul Spiridon, aducând pagube și lipsuri în casă.

Nu îngriji vitele: Bărbații nu trebuie să înjuge vitele sau să le pună la muncă. Tradiția spune că acest lucru poate aduce boli atât asupra oamenilor, cât și asupra animalelor din gospodărie.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Geta Sterp, la masă în familie, după externare. Tânăra a povestit experiența prin care a trecut la naștere. “În ziua aceea aș mai fi născut o dată”

Nu trata ziua cu nepăsare: Credincioșii sunt încurajați să meargă la biserică și să se roage Sfântului Spiridon pentru sănătate, iubire și prosperitate. Ignorarea acestei zile poate fi considerată o lipsă de respect, atrăgând ghinion.

Nu fi zgârcit: Este bine să faci acte de caritate și să împărtășești din bunătățile tale cu cei mai puțin norocoși. Sfântul Spiridon este cunoscut pentru generozitatea sa, iar cei care nu urmează acest exemplu risca să atragă ghinion asupra lor.

Citește și: Calendar ortodox pentru ziua de 12 decembrie 2024: Este dezlegare la pește în ziua în care pomenit un mare făcător de minuni

Tradiții și obiceiuri respectate de Sf. Spiridon

Dezlegare la ulei: Chiar dacă ne aflăm în Postul Crăciunului, pe 12 decembrie este dezlegare la ulei. Este o oportunitate pentru gospodine să pregătească mâncăruri speciale pentru această zi sfântă.

Procesiuni religioase: În bisericile dedicate Sfântului Spiridon au loc slujbe speciale, iar moaștele sale sunt purtate în procesiuni, acolo unde este posibil.

Aprinderea lumânărilor: Credincioșii obișnuiesc să aprindă lumânări pentru a cere ajutorul Sfântului Spiridon în momentele grele din viață. Lumânările simbolizează lumina credinței și a nădejdii.

Astfel, Sfântul Spiridon, sărbătorit pe 12 decembrie, este un simbol al credinței și al bunătății divine. Respectarea tradițiilor și evitarea lucrurilor care l-ar putea înfuria pe Sfânt sunt esențiale pentru a atrage binecuvântările sale și pentru a evita ghinionul. Fiecare credincios este încurajat să se roage cu credință și să-și deschidă inima către generozitate, astfel încât ziua Sfântului Spiridon să fie una de liniște și pace sufletească.