Proiectul legislativ prin care se gravidele și lăuzele să aibă acces la investigații medicale gratuite, în cinci zile lucrătoare de la momentul solicitării lor, a fost aprobat de Senat. Acesta a fost dezvoltat după ce mortalitatea maternă a crescut în ultimii ani.
Gravidele și lăuzele vor beneficia de analize și investigații medicale GRATUITE
Pentru a reduce mortalitatea maternă din România s-a dezvoltat un proiect de lege prin care gravidele și lăuzele să poată beneficia de analize și investigații medicale în cinci zile lucrătoare de la momentul solicitării lor.
În proiectul de lege se discută despre investigațiile paraclinice necesare monitorizării evoluției sarcinii și lăuziei, care vor fi realizate în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data solicitării acestora. Aceste analize și investigații vor fi realizate gratuit de către gravide și lăuze, în cel mai scurt timp posibil, care nu poate depăși 5 zile de la solicitare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din afara țării! Ce document important trebuie depus până pe data de 31 decembrie
Citește și: Indemnizația pentru mame se majorează începând din 2025. Cine sunt femeile care vor primi peste 5.500 de lei
Regula se aplică și în cazul pacienților care au nevoie de investigații paraclinice necesare monitorizării bolilor oncologice, diabetului zaharat, afecțiunilor rare, bolilor cardiovasculare, cerebrovasculare, neurologice sau bolii cronice renale. Depistarea sarcinii, luarea în evidență a gravidei, supravegherea sarcinii și urmărirea lăuzei fac parte din pachetele aprobate prin acest proiect legislativ.
Cum se realizează urmărirea lăuzei la externare
Lăuzele pot primi consultații la externarea din maternitate și la patru săptămâni de la naștere, iar acestea se pot realiza la cabinet și la domiciliu.
Inițiatorii proiectului de lege au subliniat că „ rata mortalităţii materne este cel mai important indicator al performanţei sistemului de sănătate dedicat medicinei materno-fetale. Acest indicator reflectă calitatea şi eficacitatea îngrijirilor pre-, intra- şi postnatale. Bineînţeles, se corelează cu frecvenţa şi calitatea monitorizării evoluţiei sarcinii, a riscurilor obstetricale directe şi indirecte.Din păcate, România a înregistrat în ultimii ani o creştere accelerată a ratei mortalităţii materne: aceasta s-a dublat în ultimii ani, fiind mult peste media Uniunii Europene.