Ignat 2024. Ce trebuie să facem pentru a fi feriți de boli. Legenda din spatele zilei în care se sacrifică porcii

Autor: Bianca Vidoi

Tradiții și obiceiuri de Ignat 2024

Sursa: Unsplash

Ignatul este celebrat la data de 20 decembrie 2024, zi în care porcii sunt sacrificați, iar principalele alimente pentru preparatele de Crăciun sunt preparate.

Românii urmează anual o tradiție prin care sacrifică porcii crescuți pe parcursul anului. Există și o zi specială în care se taie porcii înainte de Crăciun, mai exact de Ignat, la data de 20 decembrie 2024. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care le respectă românii de Ignat, dar și care este legenda Ignatului.

Legenda zilei de Ignat

La data de 20 decembrie este pomenit Sfântul Ignatie Teoforul, însă între obiceiul tăierii porcului și acest sfânt nu există nicio legătură.

Sărbătoarea în care este pomenit Sfântul Ignatie Teoforul pică accidental în aceeași zi în care are loc tăierea porcului, însă acesta este un obicei păgân, preluat ulterior de creștini.

Legenda zilei de Ignat are în centru un bărbat, pe nume Ignat, care atunci când a vrut să taie porcul și-ar fi lovit din greșeală tatăl cu securea în cap. Această lovitură a fost una fatală, așa că tatăl lui Ignat s-a stins din viață.

Ignat a decis să își îngroape tatăl și să îi facă toate pomenile, dar nu a găsit liniștea, așa că a plecat în lume plin de regrete.

Ignat a ajuns la un preot, căruia i-a spus secretul său. Preotul nu l-a judecat, ci l-a încurajat să facă o luntre cu care să treacă oamenii peste un râu, gratuit. Ignat a fost nevoit și să îngroape un tăciune și să aștepte să răsară din el o tufă.

Ignat nu a stat pe gânduri și a făcut tot ce i-a spus preotul, după care omul se însoară şi se stabileşte cu familia în apropierea apei unde a făcut luntrea.

Trece o perioadă, iar Ignat aude strigăte de ajutor de pe celălalt mal, dar când merge acolo nu găsește nimic. Ignat se întoarce acasă, iar strigătele se aud din nou, dar de data aceasta găsește pe celălalt mal doi bătrâni.

Bărbatul decide să îi primească în casa sa, moment în care decide să le spună despre crima pe care a desăvârșit-o în tinerețe.

Citește și: Se spală sau nu rufe de Ignat 2022. Ce activități sunt interzise în ziua Sf Ignatie Teoforul

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul

Se crede că cei doi oameni în vârstă erau chiar Dumnezeu şi Sfântul Petru, iar atunci când au observat sărăcia în care trăia Ignat, aceștia au făcut o minune și au lăsat o pâine sub un ştergar, găsită de soția bărbatului. Dumnezeu i-ar fi spus lui Ignat să îi urmeze, spunându-i acestuia că o să aibă el grijă de familia lui, iar Ignat a acceptat.

Când a plecat, Ignat a observat cum din tăciunele plantat răsărise o tufă înverzită, ceea ce simbolizează iertarea păcatului, potrivit adevarul.ro.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Ignat 2024

Se crede că Ignat le apare porcilor în vise în noaptea de 19 spre 20 decembrie, astfel încât să îi anunțe că le va veni sfârșitul. Ignat le ia în acel moment sufletul, astfel încât să nu sufere la tăiere. Din momentul în care porcii visează că urmează să fie tăiați, aceștia nu se mai îngrașă, deoarece refuză să mai mănânce.

Gospodinele nu au voie ca în această zi să spele, măture sau să înfăptuiască alte activități, dacă acestea nu au legătură cu tăiatul porcului. Porcul trebuie să fie tăiat după ce apar primele raze ale soarelui, dar nu mai târziu de apusul soarelui. De tăiatul porcului se ocupă bărbatul, în timp ce femeia se ocupă de tranșatul cărnii.

În ziua de Ignat este recomandat să vedem sângele porcului tăiat, deoarece se crede că astfel vom fi feriți de boli. De altfel, cei mici sunt murdăriți cu sânge pe frunte, astfel încât să fie rumeni şi sănătoşi tot anul. Persoanele care nu au porci pe care să îi taie pot tăia și o găină. În cazul în care oamenii au un porc în gospodărie și nu îl taie, atunci se spune că va veni lupul să îl mănânce.

Este indicat ca în casă să fie adus capul porcului cu râtul înainte, astfel încât să meargă bine treaba în gospodărie. După tăierea porcului, gospodinele se ocupă de pomana porcului, la care participă toți cei care s-au ocupat de tăiatul porcului, potrivit romaniatv.net.