„Pelincuțele Domnului”, desertul tradițional care se consumă DOAR în Ajunul Crăciunului. Preoții au dezvăluit care este ingredientul secret

Autor: Bianca Vidoi

„Pelincuțele Domnului”

Sursa: impact.ro

Ajunul Crăciunului se apropie, iar gospodinele din țară încep să pregătească principalele preparate tradiționale sărbătorilor din iarnă, printre care se numără și „Pelincuțele Domnului”.

„Pelincuțele Domnului” reprezintă un desert transmis din generație în generație de către gospodinele din zona Moldovei, ulterior fiind răspândit în toată țara. Acest desert este cunoscut și sub denumirea de „scutecele lui Iisus” și este consumat doar în Ajunul Crăciunului, zi în care este și dat de pomană. Iată cum se prepară „Pelincuțele Domnului”, desertul tradițional de Crăciun.

„Pelincuțele Domnului”, desertul tradițional care se consumă doar în Ajunul Crăciunului

În ajunul Crăciunului nu trebuie să consumăm alimente fierte sau gătite în ulei, astfel încât este foarte greu pentru gospodine să pregătească ceva pentru musafirii lor, colindători, dar și pentru membrii familiei. Acesta este motivul pentru care „Pelincuțele Domnului” au fost inventate, astfel încât să se asigure că în preparatul lor nu este nevoie de unt sau margarină. 

Numele „Pelincuțele Domnului” vin chiar de la aspectul pe care îl au foile aluatului, asemănătoare cu scutecele.

Aceste turte care se consumă doar în Ajunul Crăciunului se prepară folosind apă, făină, dar și un ingredient dificil de găsit, crema obținută din semințe de cânepă. Această cremă din semințe de cânepă este ingredientul secret al acestei rețete care se consumă doar în Ajunul Crăciunului.

Citește și: Originea preparatelor românești de Crăciun: Cum au apărut toba, sarmalele și caltaboșul. Napoleon adora să mănânce piftie

 

Arhimandritul Mihail Daniliuc a dezvăluit care este rețeta mănăstirească a „„Pelincuțelor Domnului”, cantități din care se pot prepara 30 de porții de desert.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul

 

Ingrediente pentru 30 de porții:

  • 4 kilograme făină albă
  • 5 kilograme semințe cânepă
  • 3 kilograme biscuiți măcinați
  • 1 kilograme miez nucă măcinată
  • 5 sticluțe cu esență de vanilie
  • 3 kilograme zahăr

Mod de preparare:

Punem cele patru kilograme de făină într-un bol mare, în care vom adăuga puțină sare și apă călduță, după care putem începe să frământăm aluatul. Vom frământa până în momentul în care ingredientele s-au omogenizat complet și aluatul realizat este relativ tare. Cum nu am folosit drojdie, nu trebuie să lăsăm aluatul la dospit, astfel putem începe să împărțim aluatul.

Pentru a obține mărimi egale ale foilor trebuie să împărțim aluatul în părți aproximativ egale, urmând să întindem fiecare parte cu făcălețul, până în momentul în care obținem o foiță subțire.

Acesta este momentul în care fiecare foaie poate fi pusă la copt pe plita încinsă, după care foile sunt puse la uscat.

Deși „Pelincuțele Domnului” se consumă doar în Ajunul Crăciunului, este indicat ca acest desert să fie preparat cu 2-3 zile înainte, astfel încât turtele să aibă timp să se usuce. Pentru a prepara crema de cânepă trebuie să punem semințele de cânepă pe sobă, după care le putem măcina folosind râșnița de piper ori cafea. 

Într-un vas mare adăugăm cânepa măcinată și adăugăm aproximativ 5 litri de apă caldă. Amestecăm foarte bine, până în momentul în care apa devine de un alb gălbui. Acest preparat este strecurat ulterior, după care adăugăm apă și repetăm procesul. Oala în care se află lichidul trebuie pusă la fiert, atunci când începe să clocotească apa se va forma o cremă deasupra, cremă pe care o vom pune într-un castron, la răcit.

Punem pe foc o altă tigaie cu 6 litri de apă, în care adăugăm un kilogram de zahăr și lăsăm la fiert pentru a se forma siropul. Peste crema pusă în bol adăugăm biscuiții măcinați, nuca mărunțită, esența de vanilie și zahăr după gust, după care amestecăm până la omogenizare. Este momentul în care asamblăm preparatul, astfel vom trece fiecare foaie uscată prin siropul fierbinte, după care le așezăm pe o tavă, punând între fiecare foaie un strat de cremă. Peste ultima foaie de aluat punem fulgi de cocos ori nucă măcinată, potrivit doxologia.ro.