Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) atrage atenția asupra acestui risc, având în vedere că rata de vaccinare este în scădere, iar acest lucru poate facilita răspândirea unui virus periculos, care poate provoca paralizie ireversibilă și chiar deces.
România este vulnerabilă în fața unei epidemii de poliomielită
Marți, 17 decembrie, INSP a emis un avertisment către centrele regionale de sănătate publică și Ministerul Sănătății, după ce, într-un raport săptămânal publicat pe 13 decembrie de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor), a fost semnalată prezența virusului poliomielitic în apele uzate din mai multe țări europene, inclusiv Spania, Polonia, Germania, Finlanda și Regatul Unit. Acest virus provine din vaccinul oral folosit în unele țări și, deși este inofensiv în mod normal, poate deveni periculos atunci când circulă în comunități cu o rată scăzută de vaccinare.
Citește și: Cum să identifici și să previi afecțiunile virale la copii
Conform news.ro, medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, a explicat că virusul poliomielitic circulă în multe locuri din lume, iar scăderea ratei de vaccinare globală este principala cauză a acestei răspândiri. Virusul polio este transmis pe cale digestivă, iar pentru a-l detecta, se caută în apele uzate.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
„Problema este că, dacă acoperirea vaccinală nu este bună, există riscul să apară cazuri de poliomielită, la fel cum s-a întâmplat cu alte boli”, a
spus Simin Aysel Florescu.Care sunt simptomele infectării cu virusul polio
În multe cazuri, poliomielita poate fi asimptomatică, dar atunci când apar simptome, ele pot include:
- Febră- Un simptom frecvent, care poate fi însoțit de frisoane.
- Oboseală extremă- Persoana infectată se poate simți extrem de obosită, chiar și fără a face activități fizice semnificative.
- Durere de cap- Un disconfort general, similar migrenei.
- Durere în gât- Inflamația gâtului și senzația de rău în zona faringelui.
- Greață și vărsături- Apariția acestor simptome, mai ales la copii.
- Durere musculară și rigiditate- Durerea musculară este frecventă și poate duce la dificultăți de mișcare.
- Slăbiciune sau pierderea controlului asupra membrelor- În formele severe ale poliomielitei, virusul atacă nervii motorii, ceea ce duce la paralizie.
Citește și: Crește numărul cazurilor de tuse convulsivă: Tot mai mulți români ajung la spitalele de boli infecțioase
În cazurile grave, poliomielita poate evolua rapid spre paralizie severă, în special a membrelor, iar în unele cazuri poate afecta și mușchii care controlează respirația, ceea ce poate duce la insuficiență respiratorie și deces.
În România, acoperirea vaccinală este mult sub nivelul recomandat de 95%, necesar pentru prevenirea focarelor de poliomielită. „În România, acoperirea vaccinală pentru polio este în jur de 75%, ceea ce este cu 20% mai mic decât nivelul eficient”, a precizat medicul, conform news.ro. Aceasta este o situație îngrijorătoare, având în vedere că poliomielita nu are tratament antiviral și poate duce la paralizii permanente sau chiar la deces.
În plus, scăderea acoperirii vaccinale nu afectează doar poliomielita, ci și alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum difteria, tusea convulsivă și rujeola.
În cazul în care un caz de poliomielită ar apărea în România, consecințele ar fi grave. Poliovirusul provoacă paralizii definitive și nu există remediu pentru aceasta. De asemenea, pot apărea complicații respiratorii severe, care pot duce la deces. „Singura metodă eficientă de prevenire a poliomielitei este vaccinarea”, a mai spus medicul.