Ce se întâmplă cu indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025: Veștile vin direct de la Casa Națională de Pensii

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 dec 2024, 09:39

Ce se întâmplă cu indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025

Sursa: pexels.com

Se vor mai indexa sau nu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025? Ce spun reprezentanții Casei Naționale de Pensii?

În luna ianuarie 2025, pensionarii români așteaptă cu nerăbdare să vadă ce se va întâmpla cu pensiile lor. Potrivit legii, pensiile ar trebui să fie indexate anual cu rata inflației și cu o parte din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Cu toate acestea, anul acesta, incertitudinile politice și economice au lăsat întreaga situație în suspans, iar oficialii din cadrul Casei Naționale de Pensii nu au oferit încă un răspuns clar despre cum vor fi aplicate aceste majorări.

Cei 4,8 milioane de pensionari din România se întreabă: pensiile vor fi indexate sau nu la 1 ianuarie 2025?

Veștile recente de la Casa de Pensii- Pensii majorate, dar cu incertitudini

Un reprezentant al Casei Naționale de Pensii a dat, recent, vești mai optimiste, confirmând că pensiile ar trebui să fie majorate la începutul anului 2025. Potrivit acestuia, valoarea punctului de referință (VPR), care stă la baza calculului pensiilor, ar trebui să crească de la 81 de lei la 91 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 12,1%.

„Nu avem încă actul normativ emis, dar eu cred că această creștere a valorii punctului de referință se va produce la 1 ianuarie. Acest lucru înseamnă că valoarea punctului de referință va crește de la 81 de lei brut la 91 de lei valoarea punctului de referință.”, conform  Casei de Pensii. În plus, pensiile vor fi indexate automat, iar pensionarii vor vedea acest lucru reflectat pe cuponul de pensie, unde valoarea VPR va fi actualizată.

În ciuda optimismului exprimat de Casa de Pensii, mai există o mare incertitudine cu privire la momentul în care pensiile vor ajunge efectiv la pensionari. Potrivit unor surse din cadrul Casei de Pensii, poștașii, care sunt angajați bugetari și care distribuie pensiile, au liber până pe 8 ianuarie, iar livrarea acestora ar putea începe abia după această dată. Prin urmare, pensionarii nu ar primi pensiile majorate chiar la 1 ianuarie, ci începând cu 10 ianuarie sau chiar mai târziu.

Citește și: Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor

Posibilitatea înghețării pensiilor

În paralel cu declarațiile optimiști ale reprezentanților Casei de Pensii, liderii politici, în special din cadrul PSD, exprimă o preocupare serioasă cu privire la posibilitatea ca pensiile să nu fie majorate.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a adus în discuție un proiect de ordonanță „trenuleț” care ar putea duce la înghețarea pensiilor, dacă România nu va avea un guvern stabil și buget aprobat până la 1 ianuarie 2025.

„Înghețarea pensiilor și a salariilor din aparatul bugetar este o măsură pe care va trebui să o ia noul guvern în funcție de cifrele care vor rezulta în construcția bugetară, eu sper să nu ajungem în această situație.

Sunt cuprinse aceste măsuri în Ordonanța trenuleț. Este un draft de ordonanță trenuleț care merge ca întotdeauna la maxim. De acolo se negociază în funcție de cifrele pe care le vom avea pentru bugetul de anul viitor din partea Ministerului Finanțelor ”, a explicat Romașcanu, potrivit newsweek.ro. În această situație, pensiile nu ar mai fi majorate cu 12,1% așa cum era prevăzut inițial, iar pensionarii ar rămâne cu pensiile înghețate până la aprobarea unui buget clar.

Care sunt pensiile care nu vor crește

Un aspect important de menționat este faptul că nu toate pensiile vor fi majorate, chiar și în cazul în care punctul de referință va fi majorat. Dacă un pensionar primește pensia minimă garantată, de exemplu, care este de 1.281 lei în prezent, aceasta nu va fi afectată de indexare dacă valoarea pensiei calculate pe baza punctelor de pensie rămâne sub acest prag. În aceste cazuri, pensionarul va rămâne cu pensia minimă garantată și nu va beneficia de creșterea de 12,1%.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Scad veniturile din cauza voucherelor de vacanță care nu se mai acordă? Ce schimbări apar în 2025

„Vor fi situații în care aplicând noua valoare a punctului de referință, pensia calculată va fi mai mică decât pensia minimă garantată. În aceste cazuri, pensionarii vor rămâne cu pensia minimă și nu vor beneficia de creșterea indexării”, a potrivit Casei de Pensii.

Citește și: Ordonanța trenuleț 2025: Nu se mai măresc pensiile și salariile în 2025, adio vouchere de vacanță și angajări la stat| DOCUMENT

Deși incertitudinile politice și economice au dus la o atmosferă de tensiune și confuzie, există câteva lucruri certe pentru pensionarii români în 2025:

- Pensia minimă garantată va crește. Începând cu 1 ianuarie 2025, pensia minimă garantată va fi majorată de la 1.281 lei la 1.415 lei, aducând un sprijin suplimentar pensionarilor cu venituri mici.

- Indexarea pensiilor va depinde de actele normative. În absența unui guvern stabil și a unui buget aprobat, este posibil ca indexarea pensiilor să fie amânată sau înghețată, conform unor surse din cadrul PSD.

- Livrarea pensiilor ar putea fi întârziată. Din cauza perioadei de vacanță a angajaților poștași și a incertitudinilor legate de implementarea noilor măsuri, pensiile majorate ar putea ajunge la pensionari mai târziu decât 1 ianuarie, cel mai probabil din 10 ianuarie 2025.

Astfel, pentru pensionarii din România, 2025 începe cu multe incertitudini legate de indexarea pensiilor. Deși există un optimism în cadrul Casei de Pensii că pensiile vor fi majorate la 1 ianuarie 2025, politicienii avertizează asupra riscului înghețării acestora, din cauza lipsei unui buget aprobat. De asemenea, livrarea pensiilor ar putea întârzia, din cauza vacanței poștașilor și a altor factori logistici. Pensionarii trebuie să rămână vigilenți și să aștepte clarificările oficiale pe măsură ce situația politică și economică evoluează în această perioadă crucială.