Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a anunțat planuri importante pentru reformarea sistemului de pensii și salarizare din România. Printre măsurile propuse se numără creșterea pensiilor mici în 2025, dar și modificarea modului de acordare a sporurilor și primelor pentru angajații din sectorul public, începând cu 1 ianuarie 2024. Declarațiile premierului, făcute luni, în plenul comun al Parlamentului, subliniază nevoia de echitate și performanță în cheltuirea banului public.
Pensiile mici ar putea fi majorate în 2025
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Guvernul are ca prioritate majorarea pensiilor mici, măsură planificată pentru anul 2025. „Acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de aşa ceva și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu ştiu cine în plus la salariu, ci despre cât câștigi în funcţie de cât muncești.
Ce se va întâmpla cu sporurile și primele lunare
Marcel Ciolacu a criticat actualul sistem de acordare a sporurilor și primelor, pe care l-a descris drept ineficient și lipsit de criterii clare de performanță.
„Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat. Acesta trebuie să fie etalonul. Angajații de la stat trebuie să îşi justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat”, a subliniat premierul.
Ciolacu a propus un sistem în care sporurile să fie direct proporționale cu rezultatele: „Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbţie 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu şi corect.”
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Premierul a atras atenția asupra problemelor din sistemul public, criticând avantajele excesive oferite angajaților de la stat. „Funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Aşa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță şi garanția că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îţi faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent”, a declarat Ciolacu.
El a cerut elaborarea unui nou statut al funcționarului public, care să includă criterii stricte de performanță și selecție. „ Nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un şef de instituție. Fix ca în comunism”, a spus premierul, subliniind necesitatea unei reforme profunde.
Marcel Ciolacu a recunoscut nemulțumirile din societate și a declarat că a înțeles votul de protest al românilor. „Nu cred că este un vot generat de sărăcie, aşa cum s-a spus. Şi am văzut reputați analiști care au pus degetul pe rană: România nu mai este o țară săracă! Problema nu e una de inegalitate, ci de inechitate, într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică şi socială, cu o clasă de mijloc care crește constant.”
Premierul a cerut iertare românilor pentru deficiențele din sistem și a subliniat necesitatea unui respect mai mare pentru munca fiecăruia: „Sunt primul care îşi cere iertare românilor pentru asta! Nu poţi clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă şi recunoaștere socială.”
Astfel, propunerile premierului Marcel Ciolacu reflectă o încercare ambițioasă de a aduce echitate în sistemul public și de a răspunde nemulțumirilor sociale. Creșterea pensiilor mici, condiționarea sporurilor de performanță și reformarea funcției publice sunt măsuri care vizează atât redresarea economică, cât și restabilirea încrederii în instituțiile statului. Rămâne de văzut cum vor fi implementate aceste reforme și ce impact vor avea asupra societății.