Specialiștii recomandă ca alimentele tradiționale să fie depozitate la temperaturi corespunzătoare, în frigider, la 2-4 grade Celsius, pentru a prelungi termenul lor de valabilitate.
Câte zile rezistă salata de boeuf, toba de casă și lebărul la frigider
Dacă a fost servită pe masă pentru câteva ore, salata de boeuf poate fi consumată în următoarele 24-36 de ore. În cazul în care salata a fost păstrată direct la frigider, fără a fi expusă prea mult timp la temperatura camerei, valabilitatea poate crește.
Produsele din carne tradiționale, precum toba de casă și lebărul, au o durată de viață similară cu salata de boeuf. Dacă sunt păstrate în condiții optime de refrigerare, ele pot rezista 2-3 zile.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Sarmalele pot fi păstrate în frigider pentru maximum 7 zile, cu condiția să fie bine acoperite și încălzite înainte de fiecare servire.
Atât friptura, cât și cozonacul au o valabilitate maximă de 7 zile dacă sunt păstrate în recipiente etanșe, care să prevină uscarea sau contaminarea cu alte mirosuri din frigider.
„Orice staționare pe mesele de sărbătoare va aduce un risc suplimentar, mai ales în produsele foarte perisabile, cum ar fi salata de boeuf sau alte tipuri de produse proaspete, la care durata de viață este destul de scurtă, până în 72 de ore. Ea se poate diminua la 50%”, explică Petru Alexe – Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, conform ȘtirileProTV.
Cum pot fi păstrate alimentele în siguranță
Preparatele tradiționale pot fi savurate în siguranță dacă respectăm câteva reguli simple de păstrare.
- Alimentele trebuie să fie depozitate în recipiente curate și etanșe.
- Nu trebuie lăsate preparatele gătite expuse la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
- Alimentele trebuie încălzite înainte de a le consuma, mai ales în cazul produselor din carne.