Decizia vine în contextul stării de urgență instituită din cauza unei potențiale crize umanitare și energetice în regiunea transnistreană.
Iluminarea vitrinelor și iluminatul decorativ vor fi interzise
Conform noilor reguli, iluminatul interior al clădirilor publice și comerciale trebuie redus cu cel puțin 30%.
Pentru a evita supraîncărcarea rețelei, întreprinderile mari consumatoare de energie sunt obligate să reorganizeze procesele care implică un consum ridicat în afara orelor de vârf, între: 07:00 – 11:00, respectiv 18:00 – 23:00.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
De asemenea, în clădirile dotate cu ascensoare, administratorii trebuie să informeze locatarii să evite utilizarea acestora în intervalele de vârf, pentru a preveni blocajele în funcționare.
Companiile de alimentare cu apă și canalizare vor regla programul de funcționare al pompelor pentru a minimiza consumul de energie în orele de vârf, utilizând la maximum capacitățile bazinelor de acumulare.
Vor exista restricții pentru exportul de energie
Premierul Dorin Recean a anunțat că, începând cu 2025, între orele 06:00 – 23:00, energia electrică produsă în Republica Moldova va putea fi tranzacționată doar pe piața internă. Exportul va fi interzis în acest interval, cu excepția zilelor de odihnă și a sărbătorilor legale.
„Vom valorifica la maxim centralele electrice și mulțumesc celor care au investit până acum în sectorul energiei regenerabile. Această investiție rezolvă acum problema asigurării cu energie electrică. Guvernul va încuraja în continuare aceste întreprinderi: ne ajută orice megawatt de energie produs în țară, la costuri corecte. Să fim solidari, împreună să depășim această situație impusă din exterior”, a declarat prim-ministrul, potrivit jurnalul.ro.
Republica Moldova se află în stare de urgență din 16 decembrie 2024, ca urmare a unei posibile crize energetice provocate de întreruperea livrărilor de gaze naturale de către Federația Rusă în regiunea transnistreană. Această situație amenință inclusiv funcționarea Centralei de la Cuciurgan, care este un furnizor major de energie electrică pentru țară.