Tradiții și superstiții de Sf Vasile 2025: De ce nu este bine să dormi pe data de 1 ianuarie și de ce trebuie să verși vin pe masă

Autor: Cristina Mocanu

Ce tradiții respectă românii pe data de 1 ianuarie, de Sf. Vasile 2025.

Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit pe 1 ianuarie, este una dintre cele mai importante figuri ale creștinismului și este considerat de tradiția populară un protector împotriva spiritelor rele. Ziua sa marchează, de asemenea, începutul unui nou an, fiind însoțită de numeroase tradiții și superstiții care au rolul de a aduce noroc, sănătate și prosperitate.

De ce nu este bine să dormi pe 1 ianuarie

Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Vasile este sărbătorit, în tradiția creștină, pe data de 1 ianuarie.

Legat de această zi sunt păstrate o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu strictețe. 

O superstiție bine cunoscută spune că, dacă dormi în ziua de Sfântul Vasile, vei fi leneș tot anul. Prima zi din an este considerată un moment esențial pentru stabilirea tonului întregului an. Energia activă și voia bună din această zi simbolizează hărnicia și succesul în lunile care urmează.

Astfel, mulți oameni aleg să fie cât mai activi în această zi, evitând să doarmă sau să stea în repaus.

Pentru cei care lucrează manual, există chiar obiceiul de a lua în mână unealta cu care lucrează, pe nemâncate, și de a o mânui de trei ori, pentru spor la muncă pe tot parcursul anului.

Tradiții și obiceiuri de Sf Vasile 2025

Un alt obicei popular specific zilei de Sfântul Vasile este vărsarea vinului pe masă. Se spune că acest gest simbolizează bogăția și abundența. Vinul, văzut ca un simbol al vieții și al veseliei, aduce noroc în casă și promite un an îmbelșugat. Totodată, se mai spune că, de Sfântul Vasile, trebuie să se bea mult vin, deoarece acest obicei aduce sănătate și energie, „la fel cum sângele curge prin obraji”.

În această zi specială, există mai multe tradiții și obiceiuri care promit bunăstare:

- Spargerea unui pahar alb – Se crede că acest gest alungă ghinionul și spiritele rele, curățând calea pentru un an plin de noroc.

- Răsturnarea unei cutii de chibrituri – Se spune că aduce bani și belșug în casă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce noi reguli se aplică pentru pensionari, de la 1 ianuarie? Acestea țin în special de impozitul la pensie

- Dăruirea de pomană unui om sărac – Tradiția spune că a dărui în această zi deschide porțile binecuvântării divine și aduce fericire în familie.

Spălatul pe față cu un prosop în care este pus un ban de aur sau de argint – Acest ritual promite sănătate și curățenie spirituală pentru întregul an.

O superstiție bine cunoscută este legată de persoana care trece prima pragul casei pe 1 ianuarie.

Dacă aceasta este un bărbat, se spune că aduce noroc și prosperitate. Din acest motiv, multe familii își invită un bărbat să intre primul în locuința lor, pentru a începe anul sub cele mai bune auspicii.

Citește și: Sfântul Vasile cel Mare 2025: De ce se citesc Moliftele Sfântului în prima zi din an și ce reprezintă acestea

Alte obiceiuri specifice zilei de Sfântul Vasile 2025

De Sfântul Vasile, potrivit tradițiilor și superstițiilor românești, se mai spune că trebuie să fie fiert un cap de porc, simbol al norocului și al bogăției. Acesta reprezintă determinarea și succesul în obținerea hranei și a bunăstării materiale.

Copiii joacă un rol special în această zi, mergând din casă în casă cu sorcova, urând gazdelor sănătate și bogăție. În trecut, sorcova era confecționată din rămurele de pomi fructiferi sau de trandafiri, dar în prezent este decorată cu hârtie colorată și beteală. De asemenea, obiceiuri precum Semănatul, Plugușorul, Plugul cel Mare și Vasilica sunt practicate pentru a ura un an roditor și îmbelșugat.

Tradiția populară spune că vremea din ziua de 1 ianuarie indică modul în care va fi întregul an. Dacă ninge, anul va fi bogat, iar dacă cerul este senin, oamenii vor fi sănătoși și fericiți.

Citește și: Tradiții și superstiții de Revelion 2025: Cum petrec oamenii din întreaga lumea la trecerea dintre ani

Se mai spune că, în ziua de Sfântul Vasile, este bine să-ți pui un gând bun sau să-ți faci o dorință, deoarece energiile primei zile din an contribuie la împlinirea acesteia. Ziua este văzută ca un moment de înnoire, când totul începe de la zero și poate fi îndreptat spre bine.

Astfel, tradițiile și superstițiile de Sfântul Vasile cel Mare rămân un amestec fascinant de credințe religioase și practici populare, menite să aducă speranță, noroc și bucurie în noul an.