Cod galben de ceață în ultima zi din an! Care sunt zonele afectate

Autor: Diana Bostan

ANM a emis un cod galben de ceață.

Sursa: Pexels

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți, 31 decembrie 2024, mai multe avertizări de Cod Galben de ceață valabile în diferite județe ale țării.

Fenomenul va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, iar pe alocuri chiar sub 50 de metri, favorizând formarea ghețușului sau chiciurei.

Citește și: Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 31 decembrie – 12 ianuarie 2025: Noul an debutează cu schimbări bruște de temperaturi și șanse mari de precipitații

Cod galben de ceață în ultima zi din an

Potrivit Meteo România, avertizările sunt valabile în intervalul 9:00-12:00 în județele Constanța, Tulcea, Covasna, Brașov, Sibiu, Mureș și Dolj. În zona joasă a acestor județe, ceața densă poate afecta traficul rutier, determinând condiții periculoase de deplasare.

În județele Gorj, Olt, Caraș-Severin și alte zone din sudul și sud-estul țării, ceața densă va fi prezentă în același interval, fiind asociată, în funcție de condițiile locale, cu depuneri de chiciură.

De asemenea, în județele din est, precum Galați, Iași, Vrancea și Bacău, fenomenul de ceață este însoțit de burniță, accentuând riscul de formare a poleiului. Aceste condiții se vor manifesta până în jurul orei 11:00 în regiune.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Monica Odagiu, confesiuni la aproape 2 ani după tragicul accident în care a fost implicată. „Nu doresc asta nici celui mai mare dușman al meu. Am coșmaruri când visez incidentul.”

Citește și: Un fenomen meteo neobișnuit lovește România la început de 2025! Cum va fi afectată majoritatea țării

În Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj și Mehedinți, ceața densă este însoțită de depuneri de chiciură, iar vizibilitatea redusă afectează drumurile principale, creând condiții dificile pentru traficul rutier.

În județele Arad, Bihor și Timiș, vizibilitatea scăzută este asociată cu condiții care favorizează formarea poleiului.

În zona Banatului și Crișanei, ceața acoperă rutele frecvent utilizate, iar condițiile de drum necesită precauție sporită.

În Cluj, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, ceața persistentă îngreunează circulația mai ales pe drumurile din zonele joase. În aceste județe, depunerile de chiciură pot cauza alunecarea carosabilului, mai ales dimineața și seara.

Populația este sfătuită să circule cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească luminile de întâlnire sau de ceață în timpul deplasărilor.