Românii cu pensii mici ar putea primi un ajutor din partea statului român: Ministrul Finanțelor„Spaţiul bugetar este cel care ne va conduce pe tot parcursul anului 2025”

Autor: Cristina Mocanu

Seniorii cu pensii mici ar putea primi un ajutor din partea statului român

Sursa: pexels.com

Guvernul României ia în calcul să le ofere persoanelor cu pensii mici un ajutor financiar, pentru anul 2025.

Guvernul României analizează posibilitatea acordării unui ajutor financiar pensionarilor cu pensii mici, în contextul constrângerilor bugetare. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a subliniat că stabilitatea financiară va fi prioritară în 2025, iar detalii suplimentare vor fi comunicate în ianuarie.

Pensionarii cu venituri mici ar putea primi un ajutor financiar

Potrivit romaniatv.net, Guvernul României analizează posibilitatea de a acorda un sprijin financiar pensionarilor cu pensii mici, conform declarațiilor recente ale ministrului Finanțelor, Tanczos Barna.

În contextul unor provocări bugetare complexe, oficialul a subliniat că stabilitatea financiară va fi un pilon esențial pentru anul 2025, iar deciziile privind alocarea resurselor vor fi luate cu mare atenție.

Ministrul a anunțat că primele calcule legate de acest ajutor financiar vor fi realizate în cursul lunii ianuarie 2024, urmând ca detaliile să fie comunicate după data de 20 ianuarie. „Într-adevăr, domnul prim-ministru a menționat această posibilitate în dialogul tripartit.

Vom lucra la aceste calcule în cursul lunii ianuarie. Vom veni cu detalii după data de 20 ianuarie. Impactul trebuie calculat exact”, a declarat Tanczos Barna.

Citește și: Ministerul Finanțelor a făcut publică Ordonanța „trenulețul”: Lista completă a măsurilor care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025

Stabilitatea financiară, prioritară în 2025

Potrivit ministrului, anul 2025 va fi guvernat de principiul stabilității bugetare, în contextul unor angajamente asumate de stat pentru anii anteriori.

El a explicat că, deși este important să se identifice soluții pentru sprijinirea pensionarilor vulnerabili, orice decizie trebuie să respecte limitele impuse de spațiul bugetar disponibil.

„Mesajul nostru către piețele financiare trebuie să fie ferm. Dacă ne asumăm un deficit bugetar, trebuie să îl respectăm, în condițiile în care avem în față provocări semnificative și pe plan național și pe plan internațional. Deci, lucrurile trebuie ținute sub control, iar ceea ce se va propune și se va promite în bugetul anului 2025 trebuie respectat ca atare”, a

explicat Tanczos Barna.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce noi reguli se aplică pentru pensionari, de la 1 ianuarie? Acestea țin în special de impozitul la pensie

De asemenea, ministrul a precizat că măsurile bugetare trebuie să fie bine planificate și implementate fără devieri de la obiectivele stabilite: „Nu mai putem să ne permitem derapaje nici în sus, nici în jos.

Dacă bugetăm niște cheltuieli care încap în anvelopa bugetară, ele trebuie făcute. Dacă nu pot fi făcute, trebuie spus la început în ianuarie că anul acesta nu avem posibilitatea plăților respective și trebuie asumate aceste lucruri.

Sprijin financiar pentru pensionari, o prioritate calculată

Guvernul consideră importantă găsirea unor soluții pentru sprijinirea celor cu pensii mici, însă implementarea acestora va depinde de constrângerile bugetare și de analiza detaliată a impactului financiar.

Obligația mea ca viceprim-ministru și ca ministru al Finanțelor este să caut soluția plăților corecte, a tuturor angajamentelor din 2024, la nivelul sfârșitului de an, în 2025. Putem asigura acest lucru, urmând ca în 2026 să revedem care sunt posibilitățile de compensare a acestor amânări, practic, care au avut loc o dată cu aprobarea Ordonanței de urgență”, a detaliat ministrul.

Citește și: Ordonanța trenuleț întârzie plata pensiilor în luna ianuarie. Casa Națională de Pensii nu știe dacă va avea loc majorarea cu 12,1%

Tanczos Barna a menționat că detalii suplimentare despre aceste ajutoare financiare vor fi comunicate în săptămânile următoare, pe măsură ce se finalizează calculele bugetare: „Vom reveni cu siguranță cu detalii într-o săptămână, două săptămâni, după ce începem să lucrăm la buget și vedem cifrele exacte. Spațiul bugetar este cel care ne va conduce pe tot parcursul anului 2025. Încă o dată, stabilitatea este primordială.”

Astfel, în timp ce autoritățile iau în calcul măsuri pentru a sprijini pensionarii cu pensii mici, orice decizie va fi ghidată de obiectivul stabilității bugetare. Comunicarea transparentă a posibilităților și limitărilor financiare rămâne esențială pentru a evita derapajele și pentru a asigura respectarea angajamentelor asumate. Pensionarii vor afla mai multe detalii după data de 20 ianuarie, când se vor încheia calculele inițiale.