Ordonanța trenuleț a înghețat pensiile românilor! Valoarea punctului de referință nu se mai majorează de la 1 ianuarie 2025

Autor: Bianca Vidoi

Pensii înghețate

Sursa: freepik

Valoarea punctului de referință nu va mai crește de la 1 ianuarie 2025, astfel pensionarii nu vor mai primi majorarea la care sperau.

Ultima ședință de guvern le-a adus claritate pensionarilor din România. Pensionarii din România nu vor avea parte de o majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025, atunci când valoarea punctului de referință trebuia să crească cu 10 lei, după ce a fost adoptată Ordonanța trenuleț de către Guvern.

Ordonanța trenuleț a înghețat pensiile românilor

Pensionarii din România au sperat până în ultima clipă ca anul 2025 să le aducă pensii mai mari, însă adoptarea Ordonanței trenuleț le-a înghețat veniturile.

Pensiile românilor trebuiau să crească de la 1 ianuarie 2025, atunci când valoarea punctului de referință trebuia să se majoreze cu 10 lei, ajungând la 91 de lei de la 81 de lei.

Cum Ordonanța trenuleț a fost adoptată, valoarea punctului de referință va rămâne înghețată la 81 de lei pe parcursul anului 2025, astfel nu va avea loc o majorarea la începutul anului. Valoarea punctului de referință trebuia majorată cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, însă decizia a fost amânată până în anul

2026.

Citește și: Vești proaste pentru români! Pensiile, salariile și alocațiile copiilor nu vor fi majorate de la 1 ianuarie 2025. Ce se întâmplă cu indemnizațiile de hrană

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce noi reguli se aplică pentru pensionari, de la 1 ianuarie? Acestea țin în special de impozitul la pensie

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu le oferă noi speranțe pensionarilor din România, menționând că aceste măsuri vor ajuta bugetul statului pentru perioada viitoare, astfel încât să le poată oferi un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii sau o indexare a pensiilor în a doua parte a anului. „Am un mesaj special pentru pensionari și pentru românii cu venituri mici. Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile

cu rata inflației în a doua parte a anului”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit hotnews.ro.

Ce presupune Ordonanța trenuleț

Ordonanța trenuleț a fost adoptată în ultima ședință de guvern, iar aceasta aduce măsuri de austeritate pentru mai multe categorii de persoane din România. Domeniul construcțiilor este lovit dur de adoptarea Ordonanței trenuleț, fiind aprobată o creștere a impozitului, de la 8% la 10%, dar și introducerea impozitului pe construcții speciale.

Și pragul de neimpozitare a IMM-urilor a scăzut atunci când a fost aprobată Ordonanța trenuleț, de la 500.000 de euro la 250.000 de euro începând cu 1 ianuarie 2025. Bugetarii sunt și ei afectați de Ordonanța trenuleț, salariile acestora, dar și a demnitarilor, angajaților din primării și consiliile județene și locale, rămânând la nivelul din noiembrie 2024, potrivit romania.europalibera.org.

Și sporurile, indemnizațiile, compensațiile și primele angajaților la stat sunt înghețate în anul 2025, având valoarea din noiembrie 2024. Ordonanța trenuleț arată și că pe parcursul anului 2025 nu se vor mai face angajări la stat, excepție făcând doar posturile unice care sunt vacante. Pensiile speciale nu se vor mai actualiza cu rata medie anuală a inflației în 2025.

Studenții vor primi o reducere de 90% doar pe ruta dintre casă și orașul în care au loc studiile, măsură care se aplică și în cazul transportului local în comun și cu metroul.