În fiecare an, de Crăciun se obișnuiește să existe cel puțin un brad în casele românilor. De multe ori, aceștia decid să aleagă pomi naturali. Însă, din nefericire, după ce trec sărbătorile de iarnă, brazii sunt aruncați la voia întâmplării, iar acest lucru aduce amenzi usturătoare. Iată ce trebuie să faci, de fapt, cu brazii.
Amenzi usturătoare pentru cei care aruncă brazii de Crăciun la voia întâmplării. Ce trebuie să faci, de fapt, cu ei
Românii care aruncă brazii la voia întâmplării riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei. Pentru a evita amenzile usturătoare, românii trebuie să ducă brazii la ghenă, unde vor fi preluați de persoanele responsabile pentru ridicarea gunoiului.
În Capitală, brazii de Crăciun sunt colectați gratuit de la ghenele blocurilor, porțile caselor și de la centre de colectare, conform autorităților locale.
''În Sectorul 1 cetăţenii care locuiesc la bloc sunt îndrumaţi de autoritatea locală să adune brazii în zona ghenelor de gunoi şi să anunţe operatorul de salubrizare la numărul de telefon 021.9460 sau la adresa de e-mail [email protected]. Pentru locuitorii din zonele de case, colectarea se face, în fiecare sâmbătă şi duminică, cu o programare, în prealabil, la aceleaşi date de contact.
În Sectorul 2 operatorul de salubritate va colecta, gratuit şi separat, în ianuarie şi februarie, brazii de Crăciun, în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri, inclusiv în programul de noapte.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2025: De ce nu este bine să te speli pe cap pe data de 6 ianuarie
De asemenea, cetăţenii pot aduce brazii, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8,00-16,00, la cele două centre deschise în sector pentru preluarea gratuită a deşeurilor: Centrul Obor de pe strada Heliade Rădulescu nr.
33 şi Centrul Baicului, situat pe strada Baicului nr. 69. Brazii colectaţi gratuit vor fi transformaţi în îngrăşământ sau peleţi.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Ce decizie s-a luat cu privire la vârstnicii cu pensie de până la 2.265 lei? Schimbarea încă se dezbate
Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 ridică gratuit brazii naturali din această zonă administrativ-teritorială, iar oamenii sunt îndrumaţi de autoritatea locală să îi depoziteze în zona ghenelor de gunoi sau la pubelele stradale
Cetăţenii care doresc să facă sesizări sau au nelămuriri cu privire la strângerea brazilor de sărbători pot apela numerele de telefon 0720.777.511, 0720.777.512, 0720.777.513, 0720.777.514 şi 0720.777.515.
În Sectorul 4 cetăţenii pot lăsa brazii lângă ghenele de gunoi, de unde, ulterior, vor fi ridicaţi de echipele de la salubrizare.
În Sectorul 5 autoritatea locală, prin societatea Salubrizare Sector 5, colectează separat brazii de Crăciun, de sâmbătă până pe 16 ianuarie. Brazii vor fi preluaţi din dreptul porţii, pentru locuinţele individuale şi din spatele blocurilor, pentru asociaţiile de proprietari. Programul de colectare se desfăşoară în regim 24/24, cu treceri multiple pe fiecare zonă, până la finalul campaniei.
Brazii colectaţi se vor toca şi se vor depune la compost, urmând ca materialul rezultat să fie folosit pentru reamenajarea parcurilor din Sectorul 5.
Cetăţenii din Sectorul 6 sunt îndrumaţi să lase brazii la ghena din faţa blocului sau să îi scoată în faţa porţii ori să îi ducă la cele 12 puncte fixe de colectare selectivă a deşeurilor, care au un program zilnic, între orele 8,00-18,00.
Centrele de colectare a deşeurilor unde pot fi duşi brazi sunt situate în: Militari – Centrul 5, strada Fabricii cu strada Apeductului, Centrul 9, strada Liniei cu strada Timonierului, Centrul 10, strada Performanţei 45, Centrul 12, strada Apusului 27, aproape de bulevardul Uverturii; Crângaşi şi Giuleşti: Centrul 4, strada Giuleşti vis-a-vis de Institutul Pasteur, Centrul 8, Piaţa Crângaşi; în Drumul Taberei: Centrul 1, strada Valea Ialomiţei cu strada Poarta Sărutului, Centrul 2, strada Pasărea în Văzduh cu strada Pupăza cu Moţ, Centrul 3, strada 1 Mai 57-59, Centrul 6, strada Valea Argeşului – capăt troleibuz, Centrul 7, bulevardul Timişoara 35, Centrul 11, bulevardul Drumul Taberei cu strada Târgu Neamţ.
Brazii vor fi colectaţi de angajaţi ai Salubrizare Sector 6 şi Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6, tocaţi, iar compostul va fi folosit pentru plante.'', conform RomâniaTV.net.