Calendar ortodox pentru ziua de 12 ianuarie 2025: Este sărbătorită ocrotitoarea tinerilor şi studenţilor! Românii care îi poartă numele își celebrează ziua de nume

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 ian 2025, 16:00

Sfânta Muceniță Tatiana

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 12 ianuarie 2025, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Tatiana.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 12 ianuarie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Muceniță Tatiana.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 12 ianuarie!

Calendar ortodox 12 ianuarie 2025

Sărbătoare 12 ianuarie. Sfânta Muceniță Tatiana este sărbătorită în fiecare an pe data de 12 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfânta Muceniță Tatiana s-a născut în Roma veche. Aceasta s-a născut într-o familie nobilă din acea vreme, care credea în Dumnezeu și tainele sale. Cu toate acestea, întreaga familie își păstra credința creștină departe de celelalte persoane din cauza persecuțiilor împăratului roman Antonim Eliogaba.

Tatăl Sfintei Mucenițe Tatiana a fost consul de trei ori, însă în secret era creștin, credință în care a crescut-o și pe fiica sa.

Împăratul Antonim a trecut la cele sfinte, iar pe tren a urcat tânărul împărat Alexandru Sever, atunci când avea doar 16 ani. Mama acestuia era creștină, astfel l-a învățat să creadă în Dumnezeu, dar să și accepte alte religii. 

Citește și: Este ziua tuturor românilor ce poartă acest nume. Sfânta celebrată la data de 12 ianuarie 2024, considerată ocrotitoarea studenților

Sfânta Tatiana a împlinit 18 ani, însă a refuzat să se căsătorească, alegând să trăiască în curăție și în dragoste față de Hristos.

Părinții Sfintei nu au dorit să o facă pe aceasta să se răzgândească, ci au încurajat-o să se dedice cu totul credinței sale. Sfânta Muceniță Tatiana a fost așezată de Biserica din Roma în rândul diaconițelor. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Valoarea cardurilor de alimente în anul 2025! Ce sumă vor primi în acest an pensionarele și când va fi distribuită

Diaconițele îl ajutau pe preot la administrarea Sfintelor Taine, deoarece fetele nu puteau fi atinse de bărbați la botez, chiar dacă era vorba de preot. Împăratul actual al Romei nu era împotriva creștinismului, dar anumiți locuitori ai zonei au devenit principala primejdie a acestei credințe. În acel moment a avut loc o prigoană a creștinilor, iar Sfânta Muceniță Tatiana și-a mărturisit credința fără frică, motiv pentru care a fost chinuită și întemnițată.

Oamenii au încercat în nenumărate moduri să o ucidă pe aceasta, însă Dumnezeu a protejat-o și a ajutat-o să nu pățească nimic. În final, judecătorul a hotărât omorârea Sfintei Mucenițe Tatiana prin tăierea capului, la data de 12 ianuarie 225, alături de tatăl ei, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 12 ianuarie

Canon de rugăciune de Sfânta Muceniță Tatiana, sărbătorită pe 12 ianuarie în calendarul creștin

O, Sfântă Tatiana, fecioară aleasă a Bisericii dreptmăritoare, ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu în mădularele tale cele muceniceşti, fii ocrotitoarea noastră în faţa necazurilor şi a primejdiilor. Tu, Sfântă Muceniţă, mireasă a lui Hristos Dumnezeu, ştiind cuvântul: „oricine va voi să-şi scape sufletul său îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va câştiga', nu te-ai temut şi cu bucurie ţi-ai dat viaţa pentru El.

Sfântă Tatiana, vezi slăbiciunile şi neputinţele noastre, vezi teama noastră de greutăţi şi frica noastră de suferinţă şi nu ne lăsa pe noi, cei ce iubim patimile păcătoase mai mult decât pătimirea pentru Hristos şi nu suntem vrednici de numele de creştini, dar alergăm la ajutorul tău, ca să mijloceşti pentru noi pururea la iubitorul de oameni Dumnezeu să punem început bun pe calea pocăinţei.

Sfântă Muceniţă Tatiana, aşa cum te-au înconjurat pe tine îngerii, aşa să ne înconjoare şi pe noi mila Domnului cu rugăciunile tale. Aşa cum rănile ţi-au fost tămăduite de Hristos, aşa să ne fie şi nouă tămăduite rănile sufletului prin mijlocirea ta. Ca întăriţi pe piatra credinţei, slavă, cinste şi închinăciune să înălţăm Unuia în Treime Dumnezeul nostru, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!