Distribuirea pensiilor din luna ianuarie 2025 aduce vești proaste pentru milioane de pensionari. Din cauza zilelor libere și a modificărilor din calendarul de plăți, peste 2,5 milioane de pensionari vor primi banii cu întârziere.
De ce se întârzie livrarea pensiilor în ianuarie 2025?
Pentru prima dată după mulți ani, procesul de distribuire a pensiilor prin poștă este întârziat. Motivul principal este reprezentat de zilele libere de sărbători care au dat peste cap calendarul plăților.
Astfel, pensionarii care se bazează pe Poșta Română vor fi cei mai afectați, întrucât distribuirea către aceștia este mai lentă. În mod normal, toate pensiile ar trebui livrate până pe 15 ianuarie, dar surse apropiate procesului de distribuție estimează că acest termen va fi depășit.
Citește și: Pensiile speciale, militare și contributive NU cresc în 2025! Guvernanții au făcut anunțul
Pe ce dată începe livrarea pensiilor?
Livrarea pensiilor începe oficial de pe 9 ianuarie, însă distribuirea întregii sume pentru cei 2,5 milioane de pensionari prin poștă în doar șase zile este o provocare. În plus, 11 și 12 ianuarie fiind zile de weekend, nu se vor efectua plăți.
Așadar, este posibil ca mulți pensionari să primească banii abia după 15 ianuarie.Pensionarii care au ales plata pensiei prin transfer bancar ar putea avea un avantaj, primind banii mai repede decât cei care depind de livrarea poștală.
Pensiile din ianuarie nu vor fi indexate
Un alt aspect care provoacă nemulțumire în rândul pensionarilor este faptul că pensiile pe luna ianuarie 2025 nu includ indexarea promisă.
Deși legea prevedea o creștere a pensiilor cu 12,1% de la 1 ianuarie, guvernul a amânat implementarea acestei măsuri.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Astfel, pensionarii vor primi aceleași sume ca în 2024, fără majorarea care ar fi adăugat în medie 330 de lei la pensie. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că indexarea pensiilor ar putea fi realizată abia în a doua jumătate a anului 2025, însă această perspectivă este incertă.
În ciuda întârzierilor și a lipsei de indexare, există totuși o oportunitate pentru pensionari prin procesul denumit „Mica Recalculare”.
Aceasta permite pensionarilor care pot prezenta documente suplimentare despre veniturile realizate înainte de 2001 să obțină punctaje extra, care pot duce la o ușoară creștere a pensiei. Documentele relevante includ adeverințe pentru al 13-lea salariu, ture de noapte sau ore suplimentare.Procesul de recalculare este programat să fie finalizat până în martie 2025, dar reprezentanții caselor de pensii avertizează că aceste creșteri nu vor fi semnificative pentru majoritatea beneficiarilor.
Citește și: Ei sunt pensionarii care primesc 2.000 de lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul
Guvernul se confruntă cu presiuni uriașe în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat recent că prioritățile guvernului sunt stabilitatea bugetară și evitarea unor creșteri suplimentare ale deficitului. În acest context, indexarea pensiilor nu este considerată o prioritate imediată.
Mai mult, ministrul a sugerat că abia după discuțiile cu ministerele și stabilirea bugetului pe 2025 se poate lua în considerare o creștere a pensiilor, iar acest lucru ar putea avea loc doar în toamnă.
Astfel, luna ianuarie 2025 aduce vești dificile pentru pensionari: întârzieri semnificative la plata pensiilor prin poștă, lipsa indexării și perspective financiare incerte. În timp ce unele măsuri precum Mica Recalculare ar putea aduce mici beneficii, problemele legate de distribuție și finanțare rămân o provocare majoră. Pensionarii sunt sfătuiți să urmărească actualizările oficiale pentru a fi la curent cu schimbările privind plățile.