Cum poți contesta o amendă rutieră primită prin sistemul e-Sigur. Radarele fixe au fost montate deja pe A1, A2 și DN 2

Autor: Diana Bostan

O amendă poate fi contestată în termen de 15 zile.

Sursa: Pixabay

Începând cu 1 ianuarie 2025, autoritățile române au introdus sistemul de monitorizare a traficului rutier e-Sigur, cu scopul de a reduce accidentele rutiere printr-o supraveghere mai eficientă a vitezei.

Aceste radare de tip pistol, amplasate pe marginea drumurilor naționale din județul Vrancea și pe autostrăzile A1 și A2, vor monitoriza traficul și vor înregistra orice depășire a limitei de viteză. După implementarea completă, sistemul va acoperi întreaga țară. În cazul în care ai primit o amendă pentru viteză, este important să știi cum o poți contesta.

Citește și: Ce amendă a primit șoferul care a făcut drifturi cu sicriul legat de mașină. Prețul pe care trebuie să-l plătească pentru provocarea primită pe TikTok

Cum poți contesta o amendă

Potrivit gov.ro, singura modalitate legală de a contesta o amendă este depunerea unei plângeri la judecătoria în a cărei circumscripție a avut loc contravenția. De asemenea, plângerea poate fi depusă la judecătoria în raza căreia îți ai domiciliul sau sediul. Termenul limită pentru a face acest lucru este de 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului-verbal.

Citește și: Cresc amenzile de la 1 ianuarie 2025. Taxe și impozite mai mari pentru români

Este esențial de menționat că, după expirarea termenului de 15 zile, procesul-verbal devine titlu executoriu și nu mai poate fi contestat. În plus, conform legislației în vigoare, nimeni, inclusiv superiorii ierarhici ai agentului constatator, nu pot anula amenda, iar singura cale de atac rămâne instanța de judecată.

 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Care este motivul pentru care Gabriela Lucuțar, nu este și nici nu a fost fericită, pe plan sentimental? "Consider că nu trebuie să mai stai într-un loc pe care poate tu îl consideri toxic!"

Pentru a evita eventualele sancțiuni, este esențial să fii conștient de limitele de viteză și de cum funcționează sistemul e-Sigur care va fi extins la nivel național.

Cum vor fi sancționați șoferii prin sistemul e-Sigur

În prezent, primele radare au fost montate deja pe autostrăzile A1 (tronsonul București-Pitești), A2 (București-Constanța) și pe DN 2, în județul Vrancea, iar pe măsură ce sistemul se va dezvolta, va fi implementat treptat la nivel național.

Directorul adjunct al Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, comisarul şef de poliţie Bogdan Oproiu, a dezvăluit pentru news.ro, cum vor fi aplicate sancțiunile.

Acesta a dezvăluit faptul că după ce activitatea de monitorizare a traficului se încheie, polițistul rutier descarcă datele înregistrate de radar. Aceste informații sunt prelucrate de către Centrul de management al traficului, iar proprietarii vehiculelor care au fost surprinse circulând cu viteză vor fi identificați și notificați.

Citește și: Comisia Europeană pregătește noi reguli mai dure pentru șoferi. Cei care vor depăși viteza legală vor primi amenzi mari sau vor rămâne fără permisul auto

Conform legislației, aceștia sunt obligați să comunice Poliției Rutiere datele conducătorului auto. După obținerea acestor date, polițiștii vor întocmi procesul-verbal și îl vor trimite la domiciliul șoferului.

Este esențial ca toți șoferii să fie conștienți de funcționarea acestui sistem automatizat și să respecte limitele de viteză pentru a evita sancțiunile, mai ales pe autostrăzile și drumurile naționale unde radarele e-Sigur sunt deja operaționale.