Calendar ortodox pentru ziua de 14 ianuarie 2025: Ocrotitoarea femeilor este cinstită azi! Rugăciunea care ne ajută să facem decizii înțelepte

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 ian 2025, 15:12

Sfânta Nina

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 14 ianuarie 2025, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Nina.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 14 ianuarie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Nina.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 14 ianuarie!

Calendar ortodox 14 ianuarie 2025

Sărbătoare 14 ianuarie. Sfânta Nina este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfânta Nina s-a născut în Capadocia, în jurul anului 290. Tatăl acesteia se afla sub comanda împăratului de la acea vreme, însă atunci când fiica sa a împlinit 12 ani, acesta a decis să plece se facă pustnic. Sfânta Nina a fost lăsată în grija stareței Niofora, care conducea o mănăstire aflată în apropierea Sfântului Mormânt. 

Niofora îi împărtășea adesea Sfintei Nina credințele pe care le are și tainele Domnului, ceea ce o ajuta pe tânără să înțeleagă mai bine creștinismul.

Sfânta Nina era foarte curioasă de ceea ce s-a întâmplat cu cămașa Mântuitorului Hristos, iar stareța i-a explicat unde se află. Din acel moment, Sfânta Nina s-a rugat neîncetat să se poată închina acestui veșmânt sfânt.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025

Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2025: Data la care sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi. Sunt 4 sărbători cu cruce roșie în prima lună a anului 2025

Fecioara Maria i-a apărut în vis Sfintei Nina și a binecuvântat-o pe aceasta, dându-i o cruce făcută din viță-de-vie. Atunci când s-a trezit, Sfânta Nina a găsit crucea în mâinile sale, moment în care a înțeles că poate începe călătoria spre cămașa Mântuitorului.

Sfânta Nina a plecat spre Armenia împreună cu alte 30 de fecioare, iar în timp ce toate fecioarele au fost capturate, Sfânta Nina a reușit să se ascundă. 

Rămasă singură, Sfânta Nina și-a continuat drumul spre cămașa Domnului, iar deși începuse să aibă temeri, minunile Mântuitorului au ajutat-o să nu renunțe la visul ei. Sfânta Nina a reușit să convertească mai multe persoane la creștinism, construind chiar și o biserică.

Aceasta a trecut la cele veșnice la data de 14 ianuarie 338, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 14 ianuarie

Canon de rugăciune de Sfânta Nina, sărbătorită pe 14 ianuarie în calendarul creștin

O, atotlăudată și preaminunata Nina, cea întocmai cu Apostolii, mare podoabă a Bisericii dreptmăritoare și lăudată cinstită a poporului ivirean, cea care întreaga țară georgiană cu învățătura dumnezeiască a Evangheliei ai luminat; cu faptele apostolești ai învins vrăjmașul mântuirii noastre, cu munca și rugăciunile ai sădit aici grădina lui Hristos, care a dat roade multe.

Prăznuind sfânta amintirea ta, ne înfățișăm cinstitului tău chip și cu evlavie sărutăm atotlăudatul dar dat ție de Maica Domnului- Crucea de minuni făcătoare, pe care ai înfășurat-o cu părul tău prețios, și te rugăm cu umilința ca pe o veșnică ocrotitoare a noastră: de toate relele și scârbele păzește-ne, pe dușmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos și pe potrivnicii evlaviei înțelepțește-i, turma ta ocrotește-o și roagă-L pe Atotbunul Dumnezeu și Mântuitorul nostru, în fața Căruia te afli, pace tării noastre să dăruiască, oamenilor viață îndelungată și spor în tot lucrul bun și mijlocește pentru noi să ne primească în împărăția Sa cerească unde toți sfinții laudă Preasfânt numele Lui acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.