Uniunea Artiștilor Plastici din România a anunțat cu tristețe trecerea în neființă a pictorului Neculai Iorga, la impresionanta vârstă de 91 de ani, scrie news.ro.
A murit Neculai Iorga
Artistul, o figură marcantă a artei plastice românești, lasă în urmă o moștenire impresionantă și o carieră plină de momente definitorii pentru cultura vizuală a țării.
Neculai G. Iorga s-a născut în Galați, în anul 1933, și a fost îndrumat spre artele frumoase de mentorul său, Camil Ressu. După absolvirea Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, unde a studiat sub îndrumarea profesorilor P.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Unul dintre momentele remarcabile din cariera sa a fost întâlnirea cu Peggy Guggenheim, o figură legendară a artei moderne, care a vizitat România și a fost impresionată de lucrările artistului.
Iorga a rememorat cu emoție acest episod: „Inspirat de conductele din subsolul fabricii Independența din Sibiu, am realizat patru tablouri pe care le-am expus la Sala Dalles. Doamna Peggy Guggenheim a venit în România și a fost condusă în atelierele somităților vremii. Dar nu a fost atrasă de nimic. Când a făcut vizita la expoziția noastră s-a oprit și a zis: Tablourile acestea patru sunt achiziționate de mine”.Lucrările lui Neculai Iorga au fost expuse în marile capitale culturale ale lumii, inclusiv la New York (1967), Londra (1969), Riga (1970), Viena (1981), Berlin (1984) și Paris (1992). Prin operele sale, artistul a reușit să aducă un suflu nou în peisajul artei moderne, păstrând însă rădăcinile tradiționale ale desenului academic.
Neculai Iorga a avut mereu o viziune clară asupra artei și a metodelor de lucru ale pictorilor.
„Pentru un pictor, desenul este baza. De-aia mi se pare exagerat că mulți la ora actuală se inspiră din telefonul mobil. Studiul trebuie să fie după model, nu inspirat din calculator”, afirma artistul.