Minorii care împlinesc vârsta de 14 ani trebuie ca într-un anumit termen să ducă toate documentele la Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din județul lor de domiciliu. Iată care este amenda pe care o primesc minorii care nu își fac buletinul la timp.
Amendă pentru cei care nu își fac buletinul la timp
Prima carte de identitate a unui român este eliberată atunci când aceștia împlinesc 14 ani, după depunerea tuturor actelor necesare la Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din județul lor de domiciliu.
În cazul în care acest termen este depășit, minorii vor primi amenzi care pot fi cuprinse între 40 și 80 de lei, potrivit art. 43 lit. b din O.U.G. nr. 97/2005. Cererea de solicitare a eliberării cărții de identitate nu poate fi depusă înainte ca minorul să împlinească vârsta de 14 ani, ci doar după împlinirea acestei vârste, potrivit spclepbv.ro.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul
Minorul care depune cerere de eliberare a buletinului trebuie să fie însoțit la Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din județul lor de domiciliu de unul dintre părinți sau, după caz, de reprezentantul sau legal ori de persoana căreia i-a fost încredințat.
Tot minorul sau părintele/reprezentantul legal care l-a însoțit la depunerea cererii pot să și ridice cartea de identitate după eliberarea acesteia.Actele necesare pentru eliberarea buletinului
Minorul, însoțit de părinți sau, după caz, de reprezentantul sau legal ori de persoana căreia i-a fost încredințat, trebuie să depună o serie de documente la Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din județul lor de domiciliu.
Aceste documente trebuie să fie prezentate într-un dosar plic.Iată care sunt actele necesare pentru eliberarea buletinului la vârsta de 14 ani:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnată atât de minor, cât și de părinte/reprezentantul legal;
- certificatul de naștere, original și copie;
- actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal;
- documentul cu care părintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original și copie;
- certificatul de căsătorie al părinților sau, după caz, certificatul/hotărârea de divorț în cazul în care părinții sunt divorțați, original și copie;
- chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate, potrivit primarie3.ro.
Cum poate fi plătită taxa pentru eliberarea buletinului
Pentru a elibera cartea de identitate, minorul trebuie să plătească 7 lei. Această sumă poate fi plătită la ghișeu, unde este acceptată și plata în numerar, dar și cea cu cardul bancar. Taxa poate fi plătită și prin intermediul aplicației ghișeul.ro.