Ce se întâmplă cu valoarea alocațiilor în 2025. La ce sume vor ajunge după „Ordonanța trenuleț”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 ian 2025, 11:38

Alocațiile de stat nu vor mai fi majorate de la 1 ianuarie 2025

Sursa: pexels.com

Deși alocațiile elevilor trebuia sa fie majorate începând cu data de 1 ianuarie 2025, acestea nu vor mai fi mărite. Care este motivul?

Alocațiile de stat pentru copii vor rămâne la același nivel în 2025, conform unei ordonanțe de urgență adoptate la finalul anului 2024. Deși Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) anunțase anterior o creștere de 10,4% a acestor alocații începând cu 1 ianuarie 2025, ordonanța 156/2024 a blocat această majorare. Astfel, alocațiile vor rămâne la nivelul stabilit în noiembrie 2024.

Care este valoarea actuală a alocațiilor de stat pentru copii?

Potrivit legislației în vigoare, alocațiile de stat pentru copii sunt următoarele și vor rămâne neschimbate pe tot parcursul anului 2025:

- 719 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani, într-un caz de handicap);

- 292 de lei/lună pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale;

- 719 lei/lună pentru copiii cu handicap cu vârsta între trei și 18 ani.

Această decizie vine în contextul în care, la începutul anului 2024, alocațiile au fost majorate cu 13,8%. Totuși, speranțele pentru o nouă creștere în 2025 au fost spulberate de adoptarea ordonanței menționate.

Citește și: Cum sunt afectate alocațiile copiilor de Ordonanța trenuleț. Ce sume vor primi aceștia din 2025

Ce impact ar fi avut majorarea propusă?

Dacă majorarea de 10,4% ar fi fost aplicată, alocațiile ar fi crescut astfel:

- Pentru copiii sub doi ani sau cei cu dizabilități, de la 719 lei la 794 de lei;

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul

- Pentru copiii peste doi ani, de la 292 de lei la 323 de lei.

Această creștere ar fi fost un sprijin suplimentar pentru multe familii, în special pentru cele cu venituri reduse, dar acum aceste sume vor rămâne neschimbate.

Cine beneficiază de alocația de stat pentru copii?

Conform Legii 61/1993, alocația de stat pentru copii este un drept universal, acordat tuturor copiilor, indiferent de statutul social sau cetățenie.

Acest beneficiu se aplică inclusiv copiilor cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie, cu condiția ca aceștia să fie rezidenți în România și să locuiască împreună cu părinții.

Dreptul la alocație se stabilește începând cu luna următoare celei în care copilul s-a născut și se acordă până la vârsta de 18 ani. Tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale beneficiază de alocație până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani, în cazul celor cu handicap.

Ce se întâmplă cu tinerii care împlinesc 18 ani?

Tinerii care continuă studiile după vârsta de 18 ani pot beneficia în continuare de alocație, în anumite condiții. Conform legii, aceștia trebuie să depună o cerere și să prezinte documente care atestă că sunt înscriși la o formă de învățământ liceal sau profesional. Cererea trebuie însoțită de:

- O copie a cărții de identitate;

- Un certificat eliberat de școală care atestă statutul de elev activ.

Pentru elevii care împlinesc 18 ani în timpul verii, plata alocației poate fi sistată, dar se reia retroactiv odată cu începerea anului școlar, dacă documentele necesare sunt depuse la timp.

Conform Legii 272/2004, copiii aflați în plasament sau sub tutelă beneficiază de o alocație specială de plasament, calculată pe baza indicatorului social de referință. Începând din martie 2024, această alocație este de 1.194 lei lunar.

Persoanele care primesc alocația de stat pentru copii sunt obligate să comunice orice schimbare a domiciliului, componenței familiei sau alte circumstanțe care pot afecta dreptul la alocație. Nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi între 500 și 2.000 de lei.

Citește și: La cât ajung bursele elevilor în anul școlar 2024-2025. 450 de lei pentru bursele de merit

Deși o majorare a alocațiilor ar fi fost binevenită, decizia de a menține nivelul actual până în 2025 reflectă prioritățile bugetare actuale. Aceste sume rămân o sursă importantă de sprijin financiar pentru familiile din România, iar beneficiarii sunt încurajați să respecte cerințele legale pentru a asigura continuitatea plăților