VIDEO Momentul în care a avut loc jaful de la muzeul Drents a fost făcut public: Hoții au avut nevoie de doar două minute pentru a fura Tezaurul Dacic

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 26 ian 2025, 10:41

Momentul în care a avut loc jaful de la muzeul Drents a fost făcut public

Sursa: Captură YouTube și antena3.ro

Jaful din Olanda, în care Tezaurul Dacic a fost furat, a fost surprins cu ajutorul camerelor de luat vederi.

Un incident dramatic a avut loc recent la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde mai multe piese inestimabile din tezaurul dacic al României au fost furate. Printre acestea se numără faimosul Coif de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur, considerate capodopere ale patrimoniului cultural românesc. Jaful a fost surprins de camerele de supraveghere, iar poliția olandeză a făcut publice imaginile, inclusiv pe Youtube, care arată modul rapid și precis în care hoții au acționat.

Totul a durat mai puțin de două minute, iar anchetatorii sunt acum în plin proces de investigație.

Cum s-a desfășurat jaful

Imaginile publicate de poliția olandeză arată cum hoții au forțat o ușă exterioară pentru a pătrunde în muzeu. În secvențele surprinse de camere, se observă o explozie, semn că aceștia au folosit dispozitive pentru a sparge rapid ușile de securitate. După ce au intrat în clădire, s-au îndreptat direct către vitrinele unde erau expuse piesele dacice.

Conform declarațiilor directorului Muzeului Național de Istorie a României, instituția care deține piesele furate, hoții au spart vitrinele cu un baros. „S-au îndreptat spre vitrinele în care erau coiful și brățările, cu un baros au spart vitrinele, totul durând două minute.” a explicat acesta, potrivit digi24.ro. Rapiditatea și precizia cu care a fost realizat jaful sugerează că a fost minuțios planificat.

Citește și: Tezaurul Dacic a dispărut dintr-un muzeu din Olanda: Obiectele istorice au fost furate după o spargere dată ca în filme

Obiectele furate

Printre artefactele sustrase se află:

- Coiful de aur de la Coțofenești, o piesă iconică a culturii geto-dacice, realizată cu o măiestrie artistică impresionantă.

- Trei brățări de aur, simboluri ale puterii și prestigiului din perioada dacică.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Procesul de divorț dintre Alina Sorescu și fostul soț a ajuns la final! Lucrurile șocante pe care artista le dezvăluie: „M-a amenințat cu divorțul ani la rând. A pozat în ceea ce el nu a fost vreodată.”

Aceste obiecte nu au doar o valoare financiară ridicată, ci și o semnificație culturală imensă, reprezentând o parte vitală a istoriei României.

Furtul lor este considerat o lovitură dureroasă adusă patrimoniului național.

Reacția autorităților olandeze și internaționale

Poliția din Olanda a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpolul, în speranța de a recupera obiectele și de a-i identifica pe hoți. În paralel, autoritățile investighează dacă o mașină incendiată, descoperită în apropierea orașului Rolde, are legătură cu jaful.

Brunp Bruins, ministrul olandez al Culturii, a dat asigurări că „ Țările de Jos vor face tot posibilul pentru a recupera obiectele şi pentru a depista şi pedepsi autorii.

Aceste obiecte istorice sunt de o mare importanță pentru România şi pentru patrimoniul său cultural.

În ciuda faptului că piesele erau expuse într-un spațiu securizat conform standardelor internaționale, jaful nu a putut fi prevenit. Vitrinele erau dotate cu sisteme de alarmă și camere de supraveghere, iar sistemul era conectat direct cu poliția locală. Deși forțele de ordine au intervenit rapid, hoții au reușit să fugă înainte de sosirea acestora.

Muzeul Național de Istorie a României a declarat că toate piesele expuse în Muzeul Drents erau asigurate conform legislației internaționale și că măsurile de securitate respectau standardele pentru organizarea expozițiilor internaționale.

Citește și: Spargere în județul Timiș! Proprietarii unei case au rămas fără 13.000 de euro după ce au lăsat casa descuiată și un seif cu cheia în yală

Furtul acestor artefacte este o pierdere imensă pentru România și pentru patrimoniul mondial. Aceste obiecte nu doar că reflectă măiestria artistică a strămoșilor noștri, dar simbolizează și identitatea culturală a unei națiuni. Pe măsură ce autoritățile continuă ancheta, există speranța că piesele vor fi recuperate și că hoții vor fi aduși în fața justiției.

Acest caz atrage atenția asupra necesității de a consolida măsurile de securitate în muzee și de a intensifica colaborarea internațională pentru protejarea patrimoniului cultural de valoare inestimabilă.