La ce sumă a ajuns ajutorul de șomaj în 2025. Care sunt noile condiții de acordare și actele necesare

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 feb 2025, 11:50

La ce sumă a ajuns ajutorul de șomaj în 2025

Sursa: freepik

Indemnizația de șomaj este oferită din partea statului persoanelor care și-au pierdut locul de muncă, din motive independente de acestea.

Persoanele care și-au pierdut locul de muncă, dar și persoanele care au absolvit anumite instituții de învățământ și nu au găsit un loc de muncă, pot beneficia de o indemnizație de șomaj din partea statului. Această indemnizație de șomaj nu este oferită pentru o perioadă lungă de timp, iar valoarea acesteia diferă în funcție de stagiul de cotizare al persoanei și de veniturile realizate în ultimul an. Iată la ce sumă a ajuns ajutorul de șomaj în 2025.

La ce sumă a ajuns ajutorul de șomaj în 2025

Ajutorul de șomaj în 2025 se calculează folosind o anumită formulă care are la bază indicele național de referință, alături de cota procentuală din media veniturilor brute pe ultimele 12 luni. Valoarea indicelui național de referință în anul 2025 este de 660 de lei. Cota procentuală din media veniturilor brute se calculează înmulțind media salariului brut cu coeficientul vechime.

Coeficientul vechime se determină în funcție de stagiul de cotizare al persoanei șomere, astfel va fi de:

  • 3%- pentru persoanele cu un stagiu de minim 3 ani,
  • 5%- pentru persoanele cu un stagiu de minim 5 ani,
  • 7%- pentru persoanele cu un stagiu de minim 10 ani,
  • 10%- pentru persoanele cu un stagiu de minim 20 de ani.

Având toate elementele, indemnizația de șomaj se calculează astfel: Indemnizația de șomaj 2025=

(ISR x 75%)+ (Media Salariului Brut x Coeficient Vechime%), potrivit lege5.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste pentru pensionare! Cine va beneficia de indemnizația de solidaritate și cine va primi bani în plus la pensie

Stagiul de cotizare al persoanei care vrea să beneficieze de acest ajutor din partea statului va determina și perioada pe care se oferă acest ajutor, astfel:

  • 6 luni- pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 1 an,
  • 9 luni- pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani,
  • 12 luni- pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Care sunt noile condiții de acordare și actele necesare

Solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a primi acest ajutor de șomaj. Persoanele care își doresc să primească ajutor de șomaj trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minim 12 luni în ultimele 24 de luni înainte de depunerea cererii de șomaj. De asemenea, aceste persoane trebuie să nu aibe venituri sau să nu realizeze venituri mai mari decât indicele național de referință. Persoanele care nu îndeplinesc condițiile de pensionare pot beneficia de ajutor de șomaj.

Citește și: Ce ajutor de șomaj primesc absolvenții de liceu care nu merg la facultate: Ce documente trebuie depuse pentru a putea primi indemnizația timp de 6 luni

Pentru a primi ajutor de șomaj, persoanele trebuie să fie înregistrate la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă în a cărei rază teritorială are domiciliul sau reședința. Pot primi și ajutor de șomaj și absolvenții instituțiilor de învățământ, cu vârsta peste 16 ani. Aceștia pot primi ajutor de șomaj dacă în termen de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să găsească un loc de muncă bazat pe pregătirea lor profesională.

Aceste persoane vor primi 330 de lei, pe o perioadă de 6 luni.

Pentru a beneficia de ajutorul de șomaj, solicitanții trebuie să depună o serie de documente:

  • Cerere
  • Act de identitate
  • Acte de studii și de calificare
  • Adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale
  • Acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea ISR în anul curent (660 de lei)
  • Carnet de muncă și adeverința de la ultimul loc de muncă- acest document trebuie să conțină informații despre perioada în care persoana a lucrat la ultimul loc de muncă, salariul primit și motivele concedierii sau demisiei, potrivit libertatea.ro.