Românii se angajează pentru a se putea susține financiar, dar și pentru a beneficia de anumite beneficii care vin în pachetul salarial. Cu toate acestea, angajații trebuie să fie pregătiți pentru pierderea locului de muncă, fie că este vorba despre demisie sau concediere. Când vine vorba despre concediere, Codul Muncii le oferă anumite beneficii românilor aflați în situații vulnerabile. Iată care sunt situațiile în care este interzisă concedierea angajaților.
Care sunt situațiile în care este interzisă concedierea angajaților
Codul Muncii din România protejează angajații aflați în situații vulnerabile, fiind interzisă concedierea acestora. Cu toate acestea, există și excepții, în care concedierea se poate realiza doar în condiții speciale, precum falimentul angajatorului sau reorganizarea judiciară. Gravidele care și-au informat angajatorii cu privire la starea sa de graviditate nu pot fi concediate, aflându-se în aceeași categorie cu salariatele aflate în concediu de maternitate sau cele aflate în concediu de creștere a copilului .
Gravidele pot fi concediate de către angajator atunci când angajatorul intră în faliment sau decide să își dizolve compania, dar și în situația în care angajatorul desfășoară o concediere colectivă. În cazul concedierii colective, gravidele trebuie să se afle pe lista persoanelor vizate de restructurare.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Se oferă vouchere pentru alimente odată cu anul 2025! Cine poate intra în posesia lor?
Nici persoanele care primesc stimulent de inserție nu pot fi concediate. Stimulentul de inserție este primit de către părinții care se întorc din concediul de creștere a copilului mai repede la muncă. Singurele situații în care persoanele care primesc stimulent de inserție pot fi concediate sunt legate de reorganizarea judiciară sau falimentul angajatorului, potrivit avocatnet.ro.
Ce alte categorii de angajați sunt protejați de Codul Muncii
Codul Muncii interzice și concedierea salariaților aflați în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, mai exact până la 7 ani sau 18 ani, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente. Angajații care se află în concediu de odihnă nu pot fi concediați de către angajator. Concedierea lor se poate realiza după revenirea lor la locul de muncă sau în caz de reorganizare judiciară, faliment sau dizolvare a angajatorului.
Angajații care au un certificat medical care atestă incapacitatea temporară de muncă nu pot fi concediați în timpul perioadei menționate pe certificatul medical, potrivit Codului Muncii. Nici salariații care își exercită dreptul la grevă, în conformitate cu legislația, nu pot fi concediați de angajatori pentru acest motiv.
Este interzisă concedierea angajaților pe motive de discriminare, precum sexul, orientarea sexuală, vârsta, religia, etnia, handicapul, apartenența sindicală sau alte situații.