Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 10 februarie 2025: Ce trebuie să facă creștinii pentru a avea parte de sănătate pe tot parcursul anului!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 feb 2025, 15:11

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 10 februarie 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 10 februarie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 10 februarie!

Calendar ortodox 10 februarie 2025

Sărbătoare 10 februarie. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este sărbătorit în fiecare an pe data de 10 februarie în calendarul ortodox.

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie s-a născut în jurul anului 90, iar acesta a făcut parte dintr-o familie foarte credincioasă care l-a învățat să urmeze calea Domnului și să asculte tainele acestuia. Primind această educație din partea părinților, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a decis să își închine întreaga viață slujirii lui Hristos. 

La scurt timp după această decizie, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a fost încurajat să devină preot, fiind apreciat și respectat pentru stilul de viață pe care îl urma, dar și pentru bunătatea sa.

Primind o mare apreciere din partea celorlalți credincioși, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a fost hirotonit episcop al Magneziei și al împrejurimilor acestui oraș.

Citește și: Acatistul pe care trebuie să îl citești în Postul Paștelui 2025: Acesta se rostește pentru iertarea păcatelor, dar mai ales pentru a avea sănătate tot anul

Între anii 193-211 au început persecuțiile împotriva creștinilor, perioadă în care Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie avea deja o vârstă înaintată.

Împăratul Septimiu Sever l-a numit pe Lucian în calitate de proconsul al cetății, ceea ce i-a permis Sfântului să convertească la creștinism nenumărate persoane păgâne.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Poți să îți mărești stagiul de cotizare la pensie, dacă ai studii superioare! Află care sunt condițiile necesare

Lucian nu era fericit de ceea ce făcea Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, iar dorind să intre în grațiile împăratului a decis să îl aresteze pe sfânt și să îl aducă în fața judecătorilor, astfel încât să renunțe la creștinism și să se închine zeilor. Refuzul a venit imediat din partea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, motiv pentru care acesta a fost chinuit în moduri teribile. 

Cei doi soldași care au văzut cum se chinuie pentru credința sa au mărturisit credința lor în Hristos, fiind uciși pe loc, alături de alte trei femei care l-au lăudat pe Hristos. În final, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a fost decapitat, potrivit pravila.ro.

Ce trebuie să facă creștinii pentru a avea parte de sănătate pe tot parcursul anului

Credincioșii țin cont de mai multe tradiții și superstiții în ziua în care este pomenit Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, astfel încât acesta să le protejeze căminul, familia și viața.

Se spune că la data de 10 februarie trebuie ca oamenii să împartă colaci sau pâine pentru a primi ajutor pe parcursul anului. Se spune că în această zi este bine să dăm de pomană colivă, pâine, colaci, lumânări sau alimente, pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.

Creștinii nu au voie să muncească în ziua în care e pomenit Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, crezându-se că astfel binele va veni în ajutorul lor, dar și al animalelor din gospodărie, potrivit spynews.ro.

Sărbătoare 10 februarie

Canon de rugăciune pentru Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, sărbătorit pe 10 februarie în calendarul creștin

Sfinte Mucenice Haralambie, primește această rugăciune pe care cu umilință ți-o aducem și ne izbăvește din toate necazurile! Deși suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe și grele pe care le săvârșim în tot timpul vieții noastre și în tot ceasul, totuși, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc și celor ce se pocăiesc cu credință întru numele Domnului, îndrăznim cu umilință să mărturisim înaintea ta că am greșit.


Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile și de toate primejdiile și pentru întărirea noastră în credința cea adevărată. Amin!