Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 11 februarie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Teodora împărăteasa.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 11 februarie!
Calendar ortodox 11 februarie 2025
Sărbătoare 11 februarie. Sfânta Teodora împărăteasa este sărbătorită în fiecare an pe data de 11 februarie în calendarul ortodox.
Sfânta Teodora împărăteasa s-a născut în jurul anilor 810-815, iar aceasta a fost crescută de părinți creștini, cu o mare iubire față de Dumnezeu. Aceasta a crescut cu o frumusețe exterioară incredibilă, dar și cu o istețime apreciată de cei din jur. Frumusețea ei a făcut-o pe aceasta să fie aleasă drept soție a împăratului Teofil.
Acesta avea în fața sa 7 fete, iar cea care avea să treacă testul propus de împărat urma să devină soția sa.
Citește și: Pe ce dată este Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025: Când începe cel mai lung și greu post din an
Auzind aceste cuvinte, împăratul Teofil a știut că Sfânta Teodora este aleasa sa. Cei doi s-au căsătorit la data de 4 mai 830, iar pe parcursul căsătoriei lor au avut șapte copii. Cu toate acestea, probleme aveau să înceapă pentru că Sfânta Teodora aducea cinstire sfintelor icoane, iar Teofil era împotrivă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Acest împărat a emis două edicte împotriva cinstitorilor sfintelor icoane, primul în anul 831 și al doilea în anul 838. Cele două edicte doreau distrugerea icoanele și chinuirea persoanelor care se închinau acestora.
După cei 15 ani petrecuți la guvernarea țării, Mihail, fiul acesteia, a ajuns să fie împărat, moment în care a exilat-o pe mama sa, dar și pe cele patru surori ale sale la Mănăstirea Gastriondin Constantinopol.
Aceasta a rămas în mănăstire până la data de 11 februarie 867, când a trecut la cele veșnice, potrivit pravila.ro.Sărbătoare 11 februarie
Canon de rugăciune de Sfânta Teodora împărăteasa, sărbătorită pe 11 februarie în calendarul creștin
"O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dumnezeu, ai sporit.
Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit.
Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a descoperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.
De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să dobândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!"