Plafonarea prețurilor la energie electrică şi gaze naturale a fost stabilită în urmă cu câțiva ani, iar la începutul lunii aprilie a anului 2025, aceasta va expira, românii fiind nevoiți să plătească facturi mai mari. Iată care va fi suma pe care românii o vor plăti pentru un kWh, dar și care este categoria de români care vor plăti mai puțin.
Prețurile la energie electrică vor exploda de la 1 aprilie
Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale va expira la data de 31 martie 2025, astfel de la 1 aprilie 2025 românii vor fi nevoiți să plătească mai mult la facturile de energie electrică și gaze naturale. În prezent, prețul unui kWh este de 0,60, 0,80 și 1,3 lei, în funcție de consumul pe care îl are o locuință, însă specialiștii spun că valoarea unui kWh va ajunge după eliminarea plafonării la aproximativ 1,15 lei, cu TVA inclus.
Persoanele care plăteau înainte 1,30 de lei pentru un consum mai mare de 255 kWh/lună vor avea parte de o scădere a facturilor la energie electrică, cu aproximativ 21%. Românii care consumau între 100- 255 kWh/lună vor plăti mai mult cu 43%, cu aproximativ 35 de lei mai mult pentru un consum de 100 kWh.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Persoanele care consumau sub 100 kWh/lună vor plăti mai mult cu 51% de la 1 aprilie 2025. Această creștere va adăuga aproximativ 24 de lei pe lună la factura de energie electrică de 50 kWh.
„Dacă ne uităm pe ofertele de pe site-ul ANRE, nu se susține ipoteza unei creșteri explozive de prețuri. Dacă vorbim de românii care deja plătesc 1,3 lei per kWh, mă refer la energie electrică, deci au un consum ceva mai mare, peste 300 kWh pe lună, nu mă aștept să crească facturile, ba chiar pe anumite oferte s-ar putea să se ieftinească.” , a explicat Sebastian Buduja.
În prezent, valoarea plafonată a gazelor naturale este de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, urmând ca din luna aprilie să crească la 0,42 lei/KWh. Astfel sunt așteptate creșteri de preț de 35%. Facturile din perioada sezonului rece vor crește cu până la 750 de lei față de anul 2024 pentru oamenii care stau la casă și cu aproximativ 325 de lei pentru persoanele care stau într-un apartament cu 3 camere, potrivit adevarul.ro.
Plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale va expira
Deși plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale va expira la finalul lunii martie, Guvernul încearcă prelungirea plafonării și după 1 aprilie. Această decizie va fi luată cel târziu săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. În prezent, România se află pe locul al 4-lea cel mai ieftin gaz, al 5-lea cel mai ieftin curent, la nivel european.
„Scenariul de bază asupra căruia insist este continuarea acestei scheme care a asigurat prețuri corecte pentru români și competitive la nivel european, al 4-lea cel mai ieftin gaz, al 5-lea cel mai ieftin curent. Deci acestea sunt prețuri care i-au protejat pe români și mai mult decât atât, schema asigura și o predictibilitate de la o lună la alta. Eu de când sunt ministru se aplică aceste praguri de consum. Practic nu am intervenit deloc asupra modului în care funcționează schema”, a declarat ministrul Energiei în cadrul unei emisiuni, potrivit bugetul.ro .