Chiar dacă Parlamentul European a votat în favoarea eliminării acestui sistem, statele membre nu au reușit să ajungă la un consens, scrie bugetul.ro.
Citește și: Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Când trecem la ora de vară
În România, schimbarea orei se face de două ori pe an, pentru a profita de avantajele luminii solare naturale.
Astfel, în noaptea dintre 29 și 30 martie, la ora 03:00, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ajungând la 04:00. Aceasta va face ca ziua de 30 martie 2025 să aibă doar 23 de ore, iar oamenii vor dormi cu o oră mai puțin.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cum influențează schimbarea orei de vară economia, dar și starea de sănătate a oamenilor
Impunerea orei de vară a avut mereu implicații economice. Unul dintre avantajele majore este reducerea consumului de energie electrică. Studiile arată că adoptarea orei de vară reduce consumul energetic cu aproximativ 3,5%. De asemenea, numărul accidentelor de circulație este mai redus pe durata orei de vară, deoarece mulți șoferi preferă să conducă în timpul zilei, beneficiind de o vizibilitate mai bună.
Pe de altă parte, unii specialiști susțin că schimbarea orei poate avea efecte negative asupra sănătății pe termen lung. Dereglările ritmului circadian, oboseala și dificultățile de adaptare pot influența negativ productivitatea și starea de bine a populației.
Când revenim la ora de iarnă anul acesta
Revenirea la ora de iarnă este stabilită pentru 26 octombrie 2025, când ora 04:00 va fi retrogradată la ora 03:00.
Acest lucru va determina reducerea numărului de ore de lumină naturală, fapt ce va face nopțile mai lungi.Totuși, pe 26 octombrie, vom beneficia de o oră suplimentară de somn, ziua respectivă având astfel 25 de ore.