Grevă pe două aeroporturi din Europa: Nici un avion nu va decola pe data de 13 februarie

Autor: Cristina Mocanu

Grevă pe două aeroporturi din Europa

Sursa: pexels.com

Două aeroporturi din Europa sunt în grevă azi, 13 februarie, iar din această cauză nici un avion nu va decola. În ce țară are loc greva?

Joi, 13 februarie, Belgia este afectată de o grevă națională organizată de Frontul sindical comun, cauzând perturbări majore în transportul aerian. Aeroporturile Bruxelles-Zaventem și Charleroi au anunțat că niciun zbor de pasageri nu va fi operat pe parcursul întregii zile, provocând neplăceri pentru mii de călători.

Greva lovește aeroportul Bruxelles-Zaventem

Cel mai mare aeroport din Belgia, Zaventem, este puternic afectat de grevă, întrucât majoritatea agenților de bagaje și personalului de securitate participă la protest.

Autoritățile aeroportului au decis, pentru siguranța pasagerilor și angajaților, să suspende toate zborurile de pasageri cu plecare din Bruxelles pe durata întregii zile.

„Companiile aeriene vor contacta pasagerii ale căror zboruri au fost afectate. Rugăm pasagerii să nu vină la aeroport în acea zi” au declarat oficialii aeroportului într-un comunicat, potrivit hotnews.ro. Pasagerii sunt sfătuiți să verifice actualizările privind zborurile prin intermediul site-ului oficial sau al aplicației aeroportului.

Citește și: Este grevă „de exces de zel” la metroul din București. Ce probleme întâmpină călătorii în aceste momente

Închiderea Spațiului aerian al Belgiei

Aeroportul Charleroi, un hub important pentru companiile low-cost precum Wizzair și Ryanair, este, de asemenea, blocat. Mulți pasageri români sunt afectați din cauza grevei, deoarece cursele zilnice operate de Wizzair între România și Charleroi au fost anulate.

În timp ce marți seara site-ul Wizzair încă permitea achiziționarea de bilete, Ryanair deja eliminase cursele București-Charleroi din program.

Un alt element critic al grevei este implicarea sindicatelor controlorilor de trafic aerian din Belgia (Skeyes). Aceștia au anunțat că își vor suspenda activitatea joi între orele 06:45 și 22:15, ceea ce va duce la închiderea spațiului aerian belgian până la altitudinea de 7.500 de metri. Această decizie afectează toate aeronavele comerciale, cu excepția celor umanitare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste importantă pentru femeile din țară. Ajutor de deces în 2025. Câți bani se plătesc în acest an

Închiderea spațiului aerian are un impact semnificativ asupra companiilor aeriene, forțând redirecționarea sau anularea zborurilor, ceea ce creează dificultăți logistice suplimentare.

Citește și: Haos la metrou: Angajații Metrorex au intrat în grevă japoneză. Ce presupune „Metoda Tarom” folosită de sindicaliști

Ce pot face pasagerii afectați?

Pasagerii care aveau programate zboruri în această zi sunt sfătuiți să contacteze companiile aeriene pentru detalii privind reprogramarea sau rambursarea biletelor. De asemenea, aeroporturile Bruxelles și Charleroi recomandă pasagerilor să nu se prezinte la terminale în absența unor informații clare despre situația zborului lor.

Grevă de amploare organizată de sindicatele belgiene atrage atenția asupra nemulțumirilor privind condițiile de muncă și salariile din sectorul aerian. Protestatarii susțin că măsurile luate de guvern nu sunt suficiente pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru, iar această acțiune reprezintă un semnal de alarmă.

În ciuda perturbărilor majore, guvernul belgian nu a oferit până în prezent o soluție clară, ceea ce sugerează că astfel de greve ar putea continua în viitor. Pe termen lung, negocierile între sindicate și autorități vor fi esențiale pentru evitarea altor astfel de situații care afectează economia și călătorii.

Astfel, greva națională din Belgia provoacă haos în transportul aerian, cu aeroporturile Bruxelles-Zaventem și Charleroi complet blocate și spațiul aerian închis pentru majoritatea zborurilor comerciale. Pasagerii trebuie să fie precauți și să urmărească anunțurile oficiale ale companiilor aeriene pentru a evita inconveniențele. În timp ce sindicaliștii își apără drepturile, impactul asupra călătorilor și economiei este semnificativ, subliniind necesitatea unor soluții rapide și eficiente din partea autorităților.