Se modifică Ordonanța Trenuleț: Anumiți salariați din România ar putea beneficia de sporuri și de de salarii mărite

Autor: Cristina Mocanu

Anumiți salariați din România ar putea beneficia de sporuri și de de salarii mărite

Sursa: pexels.com

Anumiți angajați ar putea primi majorări salariale. Guvernul României ia în calcul să modifice Ordonanța Trenuleț.

Guvernul României pare să dea înapoi în ceea ce privește Ordonanța Trenuleț, controversatul act normativ prin care s-au înghețat salariile și pensiile și s-au anulat sporurile bugetarilor. După valul de nemulțumiri și proteste din partea angajaților din diverse sectoare, autoritățile sunt pe cale să facă modificări asupra măsurilor de austeritate. Astfel, polițiștii, angajații Metrorex și cei din companiile de stat profitabile ar putea primi sporuri și salarii mai mari.

Ordonanța urmează să intre în vigoare în două săptămâni, dar nu în forma sa inițială. Se pare că presiunea sindicală și protestele angajaților au determinat Guvernul să își reconsidere deciziile și să permită excepții pentru anumite categorii de lucrători.

Cine va beneficia de modificările Ordonanței Trenuleț?

Conform surselor guvernamentale, principalele categorii de angajați care ar putea beneficia de modificările ordonanței sunt:

Polițiștii – vor primi plata pentru orele suplimentare lucrate. Inițial, această măsură fusese blocată, dar protestele sindicale din sectorul MAI au convins Guvernul să revizuiască prevederile.

Angajații Metrorex – guvernanții iau în calcul restabilirea majorărilor salariale care le fuseseră promise la începutul anului 2025. Sindicaliștii de la metrou au amenințat cu grevă generală, ceea ce ar putea bloca Bucureștiul.

Angajații din companiile de stat profitabile – instituțiile care au raportat profit în 2024 vor putea acorda sporuri și alte beneficii salariale.

Personalul din sistemul militar – se ia în considerare acordarea unor facilități speciale, însă detaliile exacte nu au fost încă anunțate.

Citește și: Angajații români care nu vor mai primi vouchere de vacanță în 2025: Care este nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților 

Ministrul Finanțelor nu este de acord cu majorarea subvenției pentru Metrorex

Potrivit evz.ro, deși există presiuni pentru relaxarea măsurilor de austeritate, unii oficiali guvernamentali susțin că nu trebuie făcute excepții. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că nu este de acord cu majorarea subvenției pentru Metrorex și că ordonanța trebuie aplicată unitar, fără derogări.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Alexandra și Dorobanțu nu s-au putut abține și au vorbit despre camera roșie. Cum a fost pentru tânăr această întâlnire. „M-a întristat pentru că o văd așa, în starea asta, nu îmi place.”

Acesta a explicat că, în cazul companiilor de stat neprofitabile, nu se justifică măriri salariale. Cu toate acestea, discuțiile pe această temă continuă în cadrul Executivului.

Ceferiștii anunță proteste în Piața Victoriei

Deși modificările Ordonanței Trenuleț îi avantajează pe unii angajaț i, alții rămân profund nemulțumiți. Printre aceștia se numără și ceferiștii, care cer recunoașterea condițiilor speciale de muncă și acordarea unor sporuri suplimentare.

Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) a anunțat că pe 14 februarie, între orele 13:00- 16:00, va organiza un miting de protest în Piața Victoriei.

Reprezentanții sindicali avertizează că, dacă revendicările nu le vor fi acceptate, vor recurge la măsuri extreme, inclusiv oprirea activității pe calea ferată. Acest lucru ar putea perturba grav transportul feroviar de călători și marfă, punând presiune suplimentară pe Guvern.

Modificarea Ordonanței Trenuleț ridică semne de întrebare privind impactul asupra bugetului național. Inițial, măsurile de austeritate au fost adoptate pentru a reduce deficitul public, însă revenirea asupra unora dintre restricții ar putea complica planurile financiare ale Guvernului.

Pe de o parte, sindicatele cer drepturi salariale și sporuri pentru anumite categorii de angajați, dar pe de altă parte, Guvernul încearcă să evite o explozie a cheltuielilor bugetare.

Citește și: Legea care nu le mai permite pensionarilor să aibă și pensie și salariu în 2025: Noua măsură a lăsat zeci de posturi libere în administrația publică

Ministrul de Finanțe a subliniat că va exista o analiză atentă a fiecărei excepții acordate, pentru a evita dezechilibrele economice majore.

Astfel, Ordonanța Trenuleț va suferi modificări pentru anumite categorii de angajați, în special polițiști, angajații Metrorex și cei din companiile de stat profitabile. Guvernul se află sub presiunea protestelor sindicale, iar deciziile finale privind sporurile și salariile nu sunt încă definitive. Ceferiștii rămân nemulțumiți și amenință cu proteste și blocarea activității feroviare. Există îngrijorări privind impactul economic al modificărilor, iar Ministerul Finanțelor avertizează asupra riscurilor financiare.

În următoarele două săptămâni, vom vedea cum se finalizează discuțiile la nivel guvernamental și ce impact vor avea asupra angajaților din România. Rămâne de văzut dacă Executivul va reuși să găsească un echilibru între austeritate și revendicările salariaților.