Moșii de iarnă 2025. Calendar ortodox pentru ziua de 22 februarie 2025: Este INTERZIS să spălăm și să facem curat!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 feb 2025, 16:00
Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia
Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 22 februarie 2025, atunci când creștinii ortodocși cinstesc Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 22 februarie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă cinstește Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia. În această zi sunt pomeniți Moșii de iarnă. 

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 22 februarie!

Calendar ortodox 22 februarie 2025

Sărbătoare 22 februarie. Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia este sărbătorită în fiecare an pe data de 22 februarie în calendarul ortodox.

Imperiul Roman a avut numeroși conducători păgâni care au decis să pornească prigoniri asupra creștinilor. În acea perioadă nenumărate persoane care și-au recunoscut credința au îndurat chinuri groaznice și decese. Deși era o perioadă sumbră pentru creștinism, credincioșii s-au susținut întotdeauna între ei, iar martirii erau luați în taina de credincioșii ramași în viața și înmormântați cu cinste în locuri ascunse.

Citește și: Pe ce dată pică Moșii de iarnă 2025: Ce alimente este bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților pentru sufletele adormiților și ce reprezintă acestea

Acesta este motivul pentru care trupurile neînsuflețite ale creștinilor au fost îngropate în părțile Evgheniei, până în timpul arhiepiscopului Toma  al Constantinopolului. Dumnezeu nu i-a uitat pe Mucenici Lui, astfel locurile în care erau îngropați creștinii au început să îi vindece pe cei bolnavi. Astfel, Arhiepiscopul Toma al Constantinopolului, alături de un sobor de preoți, s-au rugat, apoi au săpat în acel loc. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum crede Carmen Harra că va gestiona apărarea României, Donald Trump? "Ar fi grozav dacă ar putea, întrebarea este: ce vrea el, de fapt?"

Acolo au fost descoperite trupurile neînsuflețite ale 17 mucenici, întregi și nestricate. Acestea aveau o mireasmă aparte, iar moaștele făceau minuni, tămăduind și duhurile cele rele și viclene din oameni gonind. Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia a avut loc în anul 610, potrivit pravila.ro.

Tradiții și obiceiuri pentru Moșii de iarnă

La data de 22 februarie 2025 se realizează Pomenirea Morților, cunoscuți în popor drept Moșii de iarnă.

Creștinii comemorează în această zi persoanele trecute la cele veșnice. În această zi de sărbătoare se realizează Sfânta Liturghie, după care se realizează și slujba Parastasului pentru sufletele celor decedați. 

Credincioșii sunt încurajați ca în această zi de sărbătoare să împartă diferite alimente, în memoria celor trecuți la cele veșnice, printre care: coliva, colacii, vin, fructe, dulciuri și lumânări. Aceste alimente sunt oferite persoanelor alături de vase noi, farfurii sau cratițe, dar și tacâmuri.

De Moșii de iarnă este complet interzis să lucreze în câmp sau în gospodărie, deoarece este o zi dedicată amintirii celor trecuți la cele veșnice.

Nu trebuie ca în această zi să spălăm sau să facem curățenie, deoarece în acest mod vom tulbura sufletele celor adormiți, potrivit antena3.ro

Sărbătoare 22 februarie

Canon de rugăciune către Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia, sărbătorită pe 22 februarie în calendarul creștin

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Pe Faraon cel ce se purta pe car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Izbăveşte-mă, Fecioară Maică, de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi, Ceea ce ai născut pe Dumnezeu Cuvântul văzut, Care era Nevăzut; şi cu liniştea ta potoleşte valul patimilor mele, tu Singura Îndreptare a oamenilor. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin