În luna martie românii se vor confrunta cu modificarea orei, urmând ca aceștia să doarmă mai puțin, lucru care pe mulți dintre aceștia îi va afecta din mai multe puncte de vedere. Totuși, în ultimii ani, în Parlamentul European a fost susținută și votată propunerea de a nu mai fi schimbată ora. Ce decizie a luat România?
Pe ce dată trece România la ora de vară 2025?
În luna martie 2025, România ar urma să treacă la ora de vară, ceea ce înseamnă că românii se vor confrunta cu anumite stări de oboseală și nu numai. Mai exact, vom dormi mai puțin cu o oră, deoarece ora 04:00 va deveni ora 03:00.
Schimbarea orei se va face în ultimul weekend din luna martie, pe data de 29, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
În România, ora se schimbă de două ori pe an, mai exact la sfârșitul lunii octombrie, când se trece la ora de iarnă și la sfârșitul lunii martie, când se trece la ora de vară.
Când a fost introdus conceptul de schimbare a orei?
Schimbarea orei a avut loc pentru prima dată în secolul XX, odată cu Primul Război Mondial, ca o economisire a combustibilului necesar, a cărbunelui, utilizat pentru iluminat.
Această practică a fost adoptată rapid de către Marea Britanie și de către alte țări europene pe durata războiului.Citește și: Ce se întâmplă cu trecerea la ora de vară 2025. Se mai dă sau nu ora înainte în România?
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
România a adoptat modificarea orei în 1917, tot în timpul Primului Război. Totuși, după ce războiul s-a terminat, s-a renunțat și la ora de vară și a fost reintrodusă schimbarea din 1932 până în anul 1939. În acea perioadă, se trecea la ora de vară în prima duminică din luna aprilie, iar la ora de iarnă în prima duminică din luna octombrie.
Începând cu 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent pentru România, iar din anul 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
Statele care au renunțat la acest obicei
La nivel global, există state care au renunțat la acest obicei. Mai exact, un număr de 60 de țări au renunțat la trecerea de vară și de iarnă, iar printre acestea se află și America de Nord.
De asemenea există stat care au luat aceiași decizie precum: Islanda, China, Rusia, Belarus și Turcia.La nivel European, au avut loc discuții pe această temă, inclusiv în România.
Citește și: Cum să ne pregătim locuința pentru sezonul rece? Detaliile de care nu trebuie să uitați
Astfel, în anul 2019, Parlamentul European a votat renunțarea la ora de vară, dar și a orei de iarnă, atât în România, cât și în restul țărilor membre UE. Totuși implementarea acesteia a fost amânată, iar până în prezent nu a fost făcut nici un anunț oficial cu privire la eliminarea schimbării.