Postul Paștelui a început în anul 2025 la data de 3 martie, iar pentru următoarele 40 de zile, credincioșii trebuie să elimine din alimentația lor ingredientele de origine animală. Maica Cristofora a împărtășit rețeta de musaca de post pe care o pregătește la mănăstirea Văleni. Această rețetă este perfectă pentru perioada postului și nu numai.
Musaca mănăstirească pregătită de maica Cristofora, la mănăstirea Văleni
Postul Paștelui este considerat de creștini cel mai aspru din calendarul creștin ortodox, având și cea mai lungă durată, mai exact 40 de zile.
Astfel, maica Cristofora a venit în ajutorul creștinilor de pretutindeni, dezvăluind care este rețeta de musaca de post pe care o pregătește la mănăstirea Văleni. Această rețetă de post de musaca mănăstirească este gustoasă și sățioasă, perfectă pentru această perioadă a anului.
- 1 kilogram de cartofi
- sare
- 50 de mililitri de ulei
- 2 cepe
- 600 de grame de ciuperci în conservă
- 50 de mililitri de ulei în care se călește o jumătate de ceapă
- 250 de mililitri de sos de ardei
- mărar
- 3 fire de usturoi verde
- pătrunjel
Mod de preparare:
Pentru a prepara musacaua de post a maicii Cristofora, la mănăstirea Văleni, trebuie să curățăm foarte bine cartofii, după care îi tăiem și îi punem la fiert într-o oală cu apă și puțină sare. După ce cartofii s-au fiert trebuie să scurgem toată apa, astfel încât să putem să îi strivim pentru a crea un piure din aceștia. Cartofii au ajuns astfel la consistența unui piure, așa că putem să începem să pregătim sosul pentru musaca.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru femeile din țară! Cine beneficiază de carduri de energie în 2025 și când vor fi încărcate
Pentru sos va trebui să tăiem în bucățele mici cei trei căței de usturoi, după care îi punem la călit într-o tigaie.
Citește și: Cu ce poți înlocui carnea în Postul Paștelui 2025: Cea mai bună rețetă de ciorbă de perișoare de post
Putem amesteca legumele după ce am pus și ciupercile, după care le lăsăm să se gătească, punând un capac peste tigaie. După ce s-au gătit legumele putem adăuga și sosul de ardei și mărarul. Cât timp sosul se gătește vom adăuga uleiul în care s-a călit o ceapă peste piureul de cartofi, astfel încât să aibă un gust aparte. Amestecăm piureul până când cei 50 de mililitri de ulei sunt încorporați în compoziție.
Oprim focul pe care este așezată tigaia cu legumele, astfel încât să începem să asamblăm musacaua de post. Într-o tavă vom așeza un strat de piure de cartofi, peste care vom adăugă legumele trase la tigaie. Acum musacaua se poate pune în cuptor până se rumenește puțin. După ce o scoatem din cuptor vom adăuga pe deasupra și puțin pătrunjel.