De la 50 de lei și până la 65 de lei kilogramul, roșiile autohtone au devenit un adevărat lux pentru consumatori. Creșterea acestor prețuri este explicată de fermieri prin costurile ridicate de producție, dar și din cauza vremii capricioase care a afectat recolta.
Citește și: Cât au ajuns să coste urzicile în piețele din România. Prețul a crescut enorm față de anul trecut
Primele roșii românești au ajuns pe tarabele din piețele bucureștene
Potrivit digi24.ro, fermierii din județul Olt, de exemplu, se confruntă cu cheltuieli uriașe pentru a produce roșii de calitate. Ionuț Lincă, un fermier din Izbiceni care lucrează o suprafață de 3.000 de metri pătrați, spune că încălzirea solariilor costă 1.000 de lei pe zi, iar condițiile meteorologice nefavorabile au avut un impact major asupra recoltei.
„Un an greu. A fost un an cu vreme foarte urâtă. Decembrie- vreme ploioasa, ianuarie- ger. Când trebuia pentru plante să fie mai bine și atunci s-a consumat dublu față de cum era în mod normal”, explică Ionuț pentru sursa menționată anterior.
De asemenea, și alți fermieri se plâng de dificultățile întâmpinate. „Multă muncă, cărbuni arși, nopți nedormite. Greu, anul acesta greu prețul mai mare. Sperăm să le vindem cu 50 de lei.”, spune Cornel Văetus, un alt fermier din zonă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele care primesc pensii mai mari în luna aprilie. Cum vor fi livrați banii?
Citește și: Carburanții s-au ieftinit pentru a șaptea oară! Cât costă litrul de benzină și motorină
Deși anul trecut, fermierii din această zonă reușeau să scoată două kilograme de roșii de la fiecare plantă, anul acesta, din cauza gerului, producția a scăzut cu aproximativ 30-40%. În ciuda acestui fapt, mulți dintre aceștia au reușit să scoată recoltele mai devreme decât în anii anteriori, cu trei săptămâni înainte de termen, ceea ce le oferă o oportunitate de a ajunge în piețele mari, precum cele din Capitală.
Cumpărătorii sunt nemulțumiți de prețurile ridicate
La București, însă, prețurile mari au stârnit multe reacții din partea clienților. „50 de lei?! Foarte scump! Nu vă supărați, dar e chiar foarte scump!”, a spus o clientă surprinsă de costurile roșiilor, conform digi24.ro.
Unii dintre cumpărători au admis că, deși prețul este ridicat, sunt dispuși să plătească pentru a susține producătorii locali.
Comercianții din piețele bucureștene speră că prețurile vor scădea pe măsură ce vor apărea mai multe roșii românești.În ciuda costurilor ridicate, fermierii români se bucură de interesul crescut al cumpărătorilor care preferă să cumpere produse autohtone, chiar și la prețuri mai mari. Totodată, aceștia speră ca subvențiile de la Guvern să îi ajute să își acopere cheltuielile și să îmbunătățească producția în anii următori. Până atunci, pentru mulți consumatori, roșiile românești rămân un răsfăț mai greu accesibil, dar apreciat pentru gustul lor autentic.