Șeful Salvamont Predeal, în vârstă de 51 de ani, mai avea doar 300 de metri până la locuința sa când ursoaica i-a ieșit în cale. Nu a avut timp să reacționeze, iar martorii spun că a căzut secerat la pământ, după ce a strigat după ajutor.
Salvamontistul atacat de ursoaică se zbate între viață și moarte
Bărbatul avea deja probleme cardiace și un stent montat, iar infarctul pe care l-a suferit în acele momente i-ar fi salvat viața, întrucât a rămas nemișcat, reducând astfel șansele ca animalul să continue atacul.
Mihai plecase de la un prieten, unde vizionase meciul dintre Dinamo și FCSB, și se afla pe o stradă intens circulată, înconjurată de pensiuni și hoteluri. În ciuda faptului că zona este locuită, prezența urșilor a devenit din ce în ce mai frecventă, iar pericolul pe care îl reprezintă pentru locuitori este unul real.
Un jandarm care locuiește în apropiere a fost cel care a reacționat primul la strigătul de ajutor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
După ce a fost stabilizat, s-a luat decizia ca Mihai să fie transferat de urgență la Spitalul Floreasca din București cu un avion medical. „Pacientul este stabilizat în momentul de față, s-a luat legătura cu spitalul Floreasca pentru transfer și va fi transportat la București cu un avion medical”, a declarat Marius Leonte, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, citat de observatornews.ro.
Ursoaica agresivă a fost împușcată după atac
În noaptea de după incident, autoritățile au decis împușcarea ursoaicei agresive care l-a atacat pe salvamontist. Animalul s-a întors în același loc unde a avut loc atacul, ceea ce a determinat Primăria din Predeal să ia această decizie radicală. Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt din Brașov a pus în aplicare ordinul, identificând ursoaica cu ajutorul camerelor de supraveghere.
În Predeal, problema urșilor a devenit din ce în ce mai gravă, locuitorii raportând frecvent apariția animalelor sălbatice nu doar pe străzile orașului, ci și pe pârtia Clăbucet, unde schiorii au fost nevoiți să fugă din calea acestora.
Conform estimărilor Primăriei, peste 100 de urși trăiesc în pădurile din apropierea stațiunii, iar 17 exemplare au fost relocate doar în ultimii doi ani. În timp ce studiile arată că pădurile României pot susține aproximativ 4.000 de urși, realitatea indică un număr aproape dublu, depășind 8.000 de exemplare.