Primele reacții internaționale după taxele vamale anunțate de Donald Trump de „Ziua eliberării Americii”

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 03 apr 2025, 14:16

Donald Trump impune noi taxe vamale

Sursa: Pexels.com

Anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale substanțiale asupra importurilor din China și Uniunea Europeană a generat reacții puternice pe scena internațională.

Referitor la taxele vamale impuse de Donald Trump, lideri politici și reprezentanți ai marilor industrii din mai multe țări și-au exprimat pozițiile, unele critice, altele pledând pentru negocieri și acțiuni proporționale, potrivit Agerpres.

Reacții puternice din partea partenerilor comerciali

Australia s-a numărat printre primele state care au reacționat la decizia Washingtonului. Premierul Anthony Albanese a catalogat taxele drept "complet nejustificate", subliniind că acestea ar putea afecta relațiile comerciale dintre cele două țări.

La rândul său, Brazilia a adoptat o "lege a reciprocității", care permite guvernului său să riposteze în fața unor bariere comerciale ce înfrânează exporturile sale.

Premierul canadian Mark Carney a anunțat că Ottawa va răspunde cu "contramăsuri", considerând că aceste taxe ar putea modifica radical structura comerțului internațional: "Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri".

Guvernul chinez a avut o reacție fermă, considerând că taxele nu respectă regulile comerciale internaționale și afectează grav interesele sale economice.

Beijingul a transmis că va lua măsuri pentru a proteja propriile drepturi și interese.

În Uniunea Europeană, Germania a avertizat asupra riscului unei escaladări economice. Industria chimică germană a solicitat Bruxelles-ului "să-și păstreze capul pe umeri", subliniind că o reacție pripită ar putea agrava situația.

Citește și: Lista taxelor impuse de Donald Trump statelor lumii: Tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană

De asemenea, Federația industriei automobilului din Germania a atras atenția asupra impactului negativ al taxelor vamale: "Noile taxe vamale vor crea doar perdanți". Organizația a cerut Uniunii Europene "să acționeze unit și cu forța necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia".

Italia a exprimat în mod clar opoziția față de aceste taxe. Premierul Giorgia Meloni a afirmat: "Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greșită".

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cât mai durează până când recalcularea pensiilor se încheie? Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a anunțat

Danemarca a încercat să atragă atenția asupra impactului negativ al unui conflict comercial transatlantic. Ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen a declarat: "Comerțul globalizat a adus beneficii tuturor(...)

Nu înțeleg de ce Statele Unite vor să declanșeze un război comercial împotriva Europei. Nimeni nu câștigă, toată lumea pierde".

Premierul Irlandei, Michael Martin, a solicitat o reacție proporțională din partea UE: "Orice acțiune trebuie să fie proporțională și să vizeze apărarea intereselor companiilor noastre, ale lucrătorilor și cetățenilor noștri".

Ce poziție iau Asia, Regatul Unit și Elveția

Japonia a transmis că decizia Washingtonului este "extrem de regretabilă" și ar putea intra în conflict cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Thailanda a anunțat că deține un "plan solid" pentru a face față taxelor vamale impuse de SUA. Premierul Paetongtarn Shinawatra a precizat că Bangkokul speră să poată negocia reducerea acestor taxe.

Regatul Unit a adoptat o poziție mai diplomatică, exprimându-și dorința de a ajunge la un acord cu Statele Unite pentru a "atenua" impactul noilor taxe. Ministrul comerțului Jonathan Reynolds a explicat că Londra nu intenționează să riposteze imediat: "Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi și a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunțat".

Citește și: Ce părere are Donald Trump despre candidatura lui Klaus Iohannis la NATO: „Nu l-am plăcut, nu am fost fericit cu el”. Ce spune fostul președinte al României

Elveția, afectată de tarife vamale de 31%, a declarat că prioritățile sale economice pe termen lung sunt fundamentale. Președinta Karin Keller-Sutter a subliniat importanța respectării dreptului internațional și a comerțului liber, menționând că Berna va defini rapid următoarele acțiuni.

Decizia administrației Trump de a impune taxe vamale a provocat o undă de șoc la nivel mondial, generând reacții diverse. În timp ce unele state pregătesc contramăsuri, altele speră la negocieri care să prevină un război comercial de amploare.