Paștele este una dintre cele mai așteptate și încărcate de semnificație sărbători creștine, iar Slujba de Înviere reprezintă momentul culminant al Săptămânii Patimilor. Credincioșii din întreaga țară se pregătesc să participe, ca în fiecare an, la această slujbă sfântă, ce are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, când este celebrată Învierea Domnului.
În 2025, Slujba de Înviere va începe, potrivit tradiției, la Patriarhia Română în jurul orei 23:30- 23:45, fiind urmată de citirea Evangheliei Învierii, distribuirea Luminii Sfinte și Sfânta Liturghie.
La ce oră începe Slujba de Înviere în 2025?
Conform anunțului oficial al Bisericii Ortodoxe Române, Slujba de Înviere din anul 2025 începe în jurul orei 23:45, în noaptea de 19 spre 20 aprilie. Aceasta se va desfășura la toate bisericile ortodoxe din România, iar punctul central va fi, ca de obicei, la Catedrala Patriarhală din București.
Momentul cel mai așteptat al nopții este acela în care se anunță Învierea Domnului, iar preoții împart Lumina Sfântă credincioșilor.
Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare 2025: De ce se ține post negru în Vinerea Mare
Lumina Sfântă va fi adusă și în 2025 de la Ierusalim
Tradiția aducerii Luminii Sfinte de la Ierusalim continuă și în anul 2025.
Potrivit Patriarhiei Române, delegația oficială va primi Lumina la ora 13:00, în Sâmbăta Mare, în cadrul ceremoniei desfășurate la Biserica Sfântului Mormânt. Ulterior, aceasta va fi transportată cu avionul special spre România, de unde va fi distribuită către toate eparhiile din țară.Acest gest simbolic întărește legătura dintre credincioșii români și locurile sfinte, iar participarea la Slujba de Înviere devine astfel o întâlnire profundă cu spiritualitatea creștină autentică.
Cum se desfășoară Slujba de Înviere?
Slujba începe în liniște, cu biserica în întuneric, simbolizând moartea și suferința lui Iisus. În jurul miezului nopții, preotul iese din altar cu o lumânare aprinsă, proclamând: „Veniți de luați Lumină!”. Aceasta este aprinsă din Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.
Credincioșii aprind lumânările și ies din biserică, unde se oficiază citirea Evangheliei în fața Sfântului Altar, în aer liber.
Atmosfera este una profund emoționantă, marcată de rugăciune, speranță și bucurie colectivă.
Programul slujbelor în cele trei zile de Paște 2025
Dacă dorești să participi și la celelalte slujbe din perioada pascală, iată programul anunțat de Patriarhia Română:
Sâmbătă, 19 aprilie – Sâmbăta Mare:
- 10:00 – Vecernia cu Sfânta Liturghie
- 12:00 – Începerea distribuirii Sfintelor Paști
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
- 23:30 – Vecernie
- 24:00 – Slujba de Înviere și Liturghia
Duminică, 20 aprilie – Ziua Învierii:
- 12:00 – Vecernia Învierii (numită și „A doua Înviere”)
Luni, 21 aprilie – A doua zi de Paște:
- 08:00 – Utrenia
- 09:30 – Sfânta Liturghie
Marți, 22 aprilie – A treia zi de Paște:
- 08:00 – Utrenia
- 09:30 – Sfânta Liturghie
Participarea la Slujba de Înviere este un obicei profund înrădăcinat în cultura românească. Este un timp al reînnoirii, al reconectării cu credința și al întăririi legăturii dintre familie și comunitate.
Fie că alegi să mergi la Patriarhia Română sau la biserica din cartier, trăirea momentului Învierii Domnului aduce cu sine o stare de pace sufletească și speranță. Lumina pe care o luăm în noaptea Paștelui nu este doar una simbolică, ci și spirituală – ea ne amintește că, după întuneric, urmează întotdeauna lumină.
Astfel, Slujba de Înviere din 2025 va începe la ora 23:45, iar Lumina Sfântă va fi adusă, ca în fiecare an, de la Ierusalim. Este un moment de mare încărcătură emoțională și spirituală, așteptat cu bucurie de milioane de români. Participarea la slujbele din cele trei zile de Paște poate aduce liniște, credință și o conexiune profundă cu valorile pascale.