Prima zi a lunii mai este liberă, așa cum prevede Codul Muncii, fiind celebrată Ziua Internațională a Muncii. Cu toate acestea, bugetarii au parte de o minivacanță de patru zile de 1 Mai, în timp ce angajații din sectorul privat nu se bucură de patru zile libere. Iată câte zile libere au angajații din sectorul privat.
Câte zile libere au angajații din sectorul privat
Ziua Internațională a Muncii este celebrată anual la data de 1 Mai, zi care este sărbătoare legală, potrivit Codului Muncii. Astfel, ziua de 1 Mai este una nelucrătoare pentru angajații din România. Guvernul a stabilit încă din luna ianuarie ca bugetarii să primească liber și vineri, pe 2 mai, astfel încât să se formeze o punte între 1 Mai și weekendul 3- 4 mai 2025.
Citește și: O nouă zi liberă legală pentru angajații din România, însă șase alte sărbători ar putea fi eliminate
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Astfel, angajații de la stat vor avea parte de o minivacanță de patru zile la începutul lunii mai, la scurt timp după vacanța de Paște. Singura condiție este ca angajații să recupereze ziua liberă de 2 mai prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la finalul aceleiași luni. Angajații din sectorul privat vor avea parte de o singură zi liberă la începutul lunii mai, adică joi, pe 1 Mai 2025, de Ziua Internațională a Muncii, potrivit avocatnet.ro.
Ce categorii de angajați lucrează pe 1 Mai 2025
Chiar dacă Codul Muncii menționează că salariații au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naționale, există și câteva categorii de angajați care trebuie să se prezinte la muncă de Ziua Internațională a Muncii. Este vorba despre angajații care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică. Acestor angajați li se alătură și salariații care lucrează în locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Salariații care trebuie să lucreze în astfel de zile trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care acest lucru nu este posibil, atunci salariații vor primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu le oferă liber angajaților în sărbătorile legale sau nu le compensează corespunzător vor primi amenzi de până la 10.000