Electrocasnicul care va fi interzis în România! Când va intra în vigoare decizia Uniunii Europene

Autor: Bianca Vidoi

Electrocasnicul care va fi interzis în România

Sursa: Shutterstock

Românii care au în plan să-și cumpere electrocasnice în anul 2025 trebuie să fie foarte atenți, deoarece un aparat apreciat va fi interzis.

Uniunea Europeană a decis ca un electrocasnic foarte apreciat să fie interzis în toate țările membre UE, inclusiv în România. Această decizie reprezintă o măsură pentru reducerea consumului energetic și protejarea mediului. 

Electrocasnicul care va fi interzis în România

Românii care iți doreau să achiziționeze un uscător de rufe prin condensare trebuie să știe că acesta a ajuns pe lista neagră a Uniunii Europene.

Deși acest aparat este util în casele oamenilor, uscătorul de rufe prin condensare a fost catalogat ca fiind prea mare consumator de energie. Acesta a fost principalul motiv pentru care oficialii europeni au decis interzicerea acestuia, începând de la 1 iulie 2025.

Comercializarea uscătorului de rufe prin condensare va fi interzisă în România, dar și în celelalte țări membre ale Uniunii Europene, începând cu 1 iulie 2025.

Acesta va fi înlocuit cu uscătoarele de rufe cu pompă de căldură, care sunt considerate mai eficiente energetic și mai prietenoase cu mediul. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Întârzie sau nu pensia, în luna mai 2025? Pensionarii așteaptă cu nerăbdare și nu sunt siguri când o primesc

Citește și: Mașina de spălat haine le poate aduce românilor amenzi de peste 1.500 de lei

Uscătorul de rufe prin condensare consumă, în medie, aproximativ 2.400W pentru un ciclu de uscare, în timp ce uscătorul de rufe cu pompă de căldură consumă, în medie, doar 280W. Pe lângă reducerea amprentei de carbon, interzicerea uscătorului de rufe prin condensare le va aduce românilor și facturi mai mici la energie electrică.

Electrocasnicele vor avea noi etichete

Uniunea Europeană a stabilit un set de reguli prin care se încurajează transparența și accesibilitatea. Mai exact, producătorii aparatelor electrocasnice vor fi obligați să ofere acces facil la piese de schimb pentru consumatori, dar și pentru reparatori autorizați. Această decizie dorește să reducă risipa electrocasnicelor, lungind astfel durata lor de viață. Această decizie a Uniunii Europene trebuie respectată de către producătorii de electrocasnice în 18 luni, potrivit cancan.ro.

O altă schimbare adusă electrocasnicelor este adusă etichetelor energetice. Până acum, etichetele energetice începeau de la A+++ la D. Uniunea Europeană a decis simplificarea acestor etichete energetice, astfel încât noul sistem de clasificare va fi de la A la G pentru a oferi o imagine mai clară asupra consumului de energie. Produsele care vor fi încadrate în categoria A vor reprezenta vârful eficienței energetice.