Reacția Arhiepiscopiei Tomisului, după sfatul lui ÎPS Teodosie pentru femeile abuzate: „A oferit un sfat duhovnicesc”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 25 iun 2024, 12:06

Reacția Arhiepiscopiei Tomisului, după sfatul lui ÎPS Teodosie pentru femeile abuzate: „A oferit un sfat duhovnicesc”

Sursa: Facebook

ÎPS Teodosie a stârnit un val de reacții, după o declarație publică de a sa, în care îndemna femeile abuzate să „își ducă crucea”. Care a fost reacția Arhiepiscopiei Tomisului în acest caz?

O nouă controversă apare în urma unei declarații ale lui ÎPS Teodosie, care a stârnit un val de reacții în mediul online.

ÎPS Teodosie îndeamnă femeile abuzate să rămână în relațiile toxice

În urmă cu o zi, Arhiepiscopul Tomisului avea să facă o declarație care a ajuns virală. Acesta a îndemnat o femeie care îi mărturisea că este abuzată de soţ să îşi ducă propria cruce.

Acest îndemn nu a fost primit deloc bine de românii credincioși și, mai ales de psihologi, care consideră că acceptarea unui astfel de comportament nu face decât să normalizeze abuzul într-o relație.

Citește și: ÎPS Teodosie a dezvăluit care este cel mai pare păcat pe care oamenii îl fac când merg la mare. Cum trebuie să ne comportăm la plajă

„Trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu", spune Arhiepiscopul Tomisului.

„Trebuie să le apărăm. Nu suntem de acord cu violenţa. De unde vine vindecarea? De la Dumnezeu, prin rugăciune. Să ceară ajutor din timp şi să se păzească.

Să renunţe la căsătorie? <se uita la reporter cu coada ochiului, dar nu răspunde", mai spune acesta.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Arhiepiscopia Tomisului sare în apărarea ÎPS Teodosie

Declaraţia controversată a fost făcută la o emisiune radio, într-o sesiune de întrebări ale enoriaşilor.

Citește și: De ce nu este de acord ÎPS Teodosie să le recomande credincioșilor să se vaccineze? Explicațiile Arhiepiscopului Tomisului: „Noi nu suntem medici ca să...”

Într-un comunicat de presă, Arhiepiscopia Tomisului a sărit în apărarea reprezentatului lor și a transmis că ÎnaltPreasfinţitul Teodosie a îndemnat-o pe femeie să îşi ducă această cruce doar pentru a nu strica taina căsniciei.

„Acest lucru a fost propovăduit în Creștinism dintotdeauna și de către toți. De aceea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop nu s-a exprimat într-o calitate străină- lăsând specialiștilor (medici, psihologi, etc.) rolul lor în societate- ci a oferit un sfat duhovnicesc în deplină armonie cu propria învățătură religioasă”, se arată în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Din nefericire, nu este prima dată când Arhiepiscopul Tomisului stârneşte controverse legate de acest subiect.

„Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter", spunea acesta în urmă cu ceva timp, potrivit Observator.

În urma celor spuse, Teodosie a primit doar o mustrare şi un ultimatum să-şi cenzureze discursurile.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.