Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 13 nov 2024, 18:18

El este Andrei, adolescentul care ar fi putut fi salvat dacă intervenția avea loc la timp

Sursa: Observator&Pixabay

Un adolescent de 16 ani a decedat recent la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu din cauza peritonitei, în contextul în care intervenția chirurgicală salvatoare nu a avut loc. Tragedia a stârnit reacții dure, iar Colegiul Medicilor din România (CMR) a intervenit pentru a analiza cauzele și responsabilitățile medicale.

Într-un comunicat oficial, CMR a transmis condoleanțe familiei tânărului și a menționat că a contactat structura teritorială din Gorj pentru a obține detalii suplimentare și a monitoriza investigația. 

Citește și: Andrei este adolescentul din Târgu Jiu, care s-a stins din viață la scurt timp după ce a ajuns la spital. Motivul halucinant pentru care medicul de gardă a refuzat să-l opereze de urgență

Ce a transmis Colegiul Medicilor după moartea tragică a adolescentului

Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor, a subliniat că orice urgență medicală trebuie tratată imediat în spitalul în care pacientul se prezintă, dacă unitatea dispune de echipamente și personal calificat. Ea a insistat pe importanța unei acțiuni rapide și transparente în astfel de cazuri, arătând că răspunsul prompt în urgențele vitale poate face diferența între viață și moarte.

„Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, subliniază că orice caz care reprezintă o urgenţă medicală vitală trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, dacă unitatea medicală dispune de dotarea medicală necesară şi de personal medical în serviciu", se arată în documentul citat.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

„Colegiul Medicilor din România are responsabilitatea de a apăra prestigiul profesiei medicale şi de a menţine încrederea pacienţilor în medici, prezentând transparent orice situaţie şi acţionând în conformitate cu prerogativele stabilite de lege. Colegiul Medicilor din România mai subliniază că este nevoie de un număr suficient de medici, care să acopere toate specialităţile, dar şi de soluţii pentru a reuşi o distribuţie echitabilă a resursei umane din sănătate pe întreg teritoriul ţării, având în vedere dreptul fiecărui pacient român de a avea acces la servicii medicale, indiferent de regiunea în care se află",  mai transmit reprezentanţii

medicilor.

Sancțiuni aplicate pentru lipsa de intervenție și documentație incompletă

În urma anchetei preliminare, două cadre medicale au fost sancționate cu amendă de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Chirurgul Valentin Neagu a primit o amendă de 3000 de lei pentru nerespectarea articolului 163 din Legea 95/2006, care impune asigurarea de servicii medicale de urgență persoanelor cu vârste între 15 și 21 de ani, în orice unitate sanitară.

Potrivit declarațiilor acestuia, el a refuzat intervenția chirurgicală pe motiv că operează doar pacienți adulți, recomandând transferul adolescentului la Craiova. Însă, înainte ca ambulanța să poată efectua transferul, băiatul a decedat.

Medicul de gardă Liliana Puiu Crăciun a fost și ea amendată cu 3000 de lei, pentru nerespectarea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1706/2007. În documentele pacientului de la UPU au fost identificate probleme majore, inclusiv absența menționării exacte a orelor de sosire și de solicitare a ambulanței, aspecte esențiale în gestionarea unei urgențe.