"In 2003, cand predam la Universitatea din Tegucigalpa, in Honduras, un curs de astronomie extragalactica(...), am avut ocazia de a vizita ruinele maya de la Copán si de a admira de aproape marile capacitati de observare a cerului pe care le aveau aceste popoare. In orice caz, nu isi puneau problema daca Pamantul sau Soarele erau in centrul universului. Erau interesati mai mult de gasirea logicii repetitive in evenimentele trecute, pentru a putea prezice viitorul.
"Oricat ar fi de fascinanta studierea astronomiei maya, aici vreau sa vorbesc despre adevaratul viitor al cosmosului. Stim ca universul a inceput sa existe acum aproximativ 14 miliarde de ani. Si stim ca este format in proportie de 4% din materie «obisnuita», 23% din materie intunecata si 73%, energie intunecata. Conform celor mai noi date, universul continua sa se extinda. Aceasta explicatie stiintifica postuleaza o perioada in care universul, in momentele de inceput, a trecut printr-un proces de expansiune exponentiala, adica extrem de rapida. Daca acest model este corect, universul- intr-un viitor foarte indepartat (miliarde de miliarde de ani)- va sfarsi prin a se dezmembra", subliniaza astronomul Vaticanului.
"Pana acum, acestea sunt ipotezele cosmologice sustinute prin argumente stiintifice. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca intelegerea noastra, desi pare avansata, nu este completa. Pana acum, nu cunoastem natura fizica a materiei intunecate, nici a energiei intunecate. Totusi, putem masura efectele pe care le produc. Conform speculatiilor unor specialisti, universul ar putea sa nu aiba un sfarsit unic, ci exista «teoria multiends»: diversele parti componente vor sfarsi in perioade diferite", noteaza preotul catolic Jose Funes.
"Din perspectiva cosmologica crestina, universul si istoria au un sens.
"Cartea crestina a Apocalipsei este un text cu caracter profetic, nu o informatie stiintifica privind viitorul universului si oamenilor. Este o profetie care ne arata sensul profund si directia istoriei. (...) Istoria omenirii si a universului are un sens care a fost dat de Dumnezeu Cel care este cu noi. In contextul istoric in care a fost scris, sfantul autor incerca sa incurajeze comunitatea crestinilor, confruntata cu suferintele persecutiilor. Dar, chiar daca nu suntem persecutati, avem permanent nevoie de incurajare. Cuvantul lui Dumnezeu ne aminteste ca ne indreptam spre un viitor in esenta bun, in pofida crizelor de orice fel cu care ne confruntam in anumite momente pana atunci. Avem garantia ca in Hristos este un viitor bun pentru omenire si pentru univers", incheie preotul José Gabriel Funes, directorul Observatorului astronomic al Vaticanului.