Recalcularea pensiilor în România se apropie de final. Majorări semnificative, unele vor crește cu până la 700 de Lei

Autor: Andrei Costanda

Deciziile de recalculare a pensiilor vor ajunge la destinatar la începutul lunii septembrie

Recalcularea pensiilor în România promite creșteri semnificative pentru milioane de pensionari începând cu luna septembrie.

Procesul de recalculare a pensiilor în România este aproape complet, cu peste 99% din dosarele pensionarilor deja analizate și ajustate. Casa Națională de Pensii a început deja tipărirea deciziilor de recalculare, care vor fi transmise prin Poșta Română către pensionari.

Deciziile de recalculare urmează să fie transmise prin poștă pensionarilor

Primele decizii recalculare vor ajunge la destinatari la începutul lunii septembrie, asigurând venituri majorate pentru peste 3 milioane de pensionari.

Aceste decizii de recalculare includ informații esențiale, precum datele de identificare ale pensionarului, stagiul de cotizare și categoria de pensie. Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a explicat că o noutate importantă este includerea numărului de puncte de stabilitate pentru pensionarii cu un stagiu contributiv de peste 25 de ani. Valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei, iar noul cuantum al pensiei va fi indicat în mod clar, începând cu 1 septembrie.

„Ca si element de noutate la litera C avem numărul punctelor de stabilitate care se acorda pentru pensionarii care au stagiu contributiv de peste 25 de ani. Urmeaza info cu privire la valoarea punctului de referinta care va fi 81 lei, la litera F avem noul cuantum al pensiei care va fi la 1 septembrie”, a declarat Marius Stanciu, secretar de stat Ministerul Muncii.

Distribuirea deciziilor se va face în perioada 15-31 august, cu ajutorul Poștei Române. Majorările de pensii pot ajunge până la 80%, în funcție de stagiul de cotizare și de alte criterii. De exemplu, un pensionar care a lucrat 35 de ani ca vânzător pe salariul minim pe economie și primește în prezent o indemnizație minimă de 1.281 lei va beneficia de o creștere de aproape 700 de lei.

Citește și: „Am fost strict imaginea acestei societăți”. Prima reacție a Biancăi Drăgușanu după ce a fost săltată de mascați pentru evaziune fiscală

Citește și: Hemoglobina – ce este, functii, afectiuni asociate, tratament

Citește și: Ileana Sterp traversează o perioadă dificilă din viața sa! Soțul său a fost implicat într-un accident: „Sunt momente grele pentru noi ca familie.”

Citește și: O familie de români din Suedia se luptă pentru a-și recupera cele două fete. Sara și Tiara și-au acuzat părinții de violență, iar statul suedez refuză să le înapoieze

O a doua etapă de recalculare va începe de la 1 septembrie

Începând cu 1 septembrie, va demara o a doua etapă de recalculare, care va include sporurile, primele, bonusurile și orele suplimentare, cu condiția ca pensionarii să prezinte o adeverință de la fostul loc de muncă.

Documentele necesare pentru această recalculare pot fi obținute de la Arhivele Naționale sau de la companii private, în cazul în care firma originală s-a desființat. Această etapă a doua este programată să se finalizeze până la 31 martie 2025.

Vicepreședintele CFA, Adrian Codîrlașu, a avertizat că sistemul public de pensii va întâmpina provocări majore odată cu pensionarea generației decrețeilor. În contextul demografic actual, această generație numeroasă va pune presiune suplimentară pe sistemul de pensii. Codîrlașu a subliniat că guvernul va trebui să găsească soluții financiare, posibil prin împrumuturi, pentru a susține sistemul de pensii în viitor.

„Si aici vine guvernul si finanteaza imprumutandu-se. In momentul in care decreteii se vor pensiona atunci char va avea o mare problema sistemul public de pensii”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Citește și: Primele declarații ale lui Cătălin Bordea despre noua sa iubită la un an după divorțul de fosta soție: „E o femeie extraordinară. Are planuri mari”

În plus, mamele vor beneficia de noi reglementări care le permit să iasă la pensie cu șase luni mai devreme pentru fiecare copil născut sau adoptat. Această măsură vine ca un suport suplimentar pentru femei, recunoscând contribuția lor atât pe plan profesional, cât și familial.