Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei

Autor: Diana Ghita

Pensionarii așteaptă deciziile de recalculare

Sursa: Unsplash; Pixabay

Săptămâna aceasta, Casa Naţională de Pensii a demarat procesul de tipărire a deciziilor de recalculare a pensiilor, iar acestea urmează să ajungă la pensionari în luna august.

Primele adeverințe cu noile valori ale pensiilor au fost trimise la Poşta Română, dar acestea vor ajunge la destinatari peste aproximativ o lună. Conform autorităților, peste 3 milioane de pensionari vor beneficia de creșteri ale veniturilor de la data de 1 septembrie.

Când ajung deciziile de recalculare la pensionari

Deciziile de recalculare includ informații esențiale, precum datele de identificare ale pensionarilor, detalii despre stagiul de cotizare și categoria de pensie.

Peste 99% dintre dosarele de pensii au fost deja reevaluate. Aceste documente sunt tipărite de Poşta Română și urmează să fie distribuite în intervalul 15-31 august.

 „ Ca și element de noutate la litera C avem numărul punctelor de stabilitate care se acordă pentru pensionarii care au stagiu contributiv de peste 25 de ani. Urmează informații cu privire la valoarea punctului de referință, care va fi 81 lei.

La litera F avem noul cuantum al pensiei care va fi la 1 septembrie.(...) Aici avem și plicul pe care poștașii în aproximativ o lună vor aduce deciziile către toți pensionarii din România”,
 a explicat Marius Stanciu, secretar de stat la Ministerul Muncii, conform Observator.

Citește și: Vești bune pentru milioane de pensionari: Care sunt cele trei condiții pentru a avea o pensie mai mare după recalculare

Noua Lege a Pensiilor introduce o formulă de calcul bazată pe durata contribuției, ceea ce poate duce la majorări semnificative, de până la 80%. De exemplu, un pensionar care a lucrat 35 de ani ca vânzător pe salariul minim pe economie și care în prezent primește indemnizația minimă de 1.281 lei va beneficia de o creștere de aproape 700 de lei, potrivit Ministerului Muncii. Totuși, mulți pensionari nu se așteaptă la astfel de creșteri semnificative.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: De unde și cum a început ideea Ilenei Sterp de a scoate zahărul din alimentație pentru o lună de zile. “Sper să pot să duc la final luna asta.”

Pensiile vor fi recalculate pe două etape

În cazul în care recalcularea ar duce la o pensie mai mică, beneficiarii vor păstra actualul nivel al venitului. La începutul lunii septembrie va începe a doua etapă de recalculare, care va include și sporurile, primele, bonusurile și orele suplimentare, cu condiția ca pensionarii să prezinte adeverințe de la fostul loc de muncă.

Aceste documente pot fi obținute de la Arhivele Naționale sau, în cazul în care compania s-a desființat, de la firme private care au preluat arhivele de personal.

A doua etapă a recalculării pensiilor este programată să se finalizeze până la 31 martie 2025.

Citește și: Ce pensie primește un român care a lucrat doar 5 ani? Peste un milion de persoane se află în această situație

„Și aici vine Guvernul și finanțează, împrumutându-se. În momentul în care decrețeii se vor pensiona, atunci chiar va avea o mare problemă sistemul public de pensii", a transmis Adrian Codîrlaşu,vicepreşedinte CFA, potrivit sursei citate.