Din ce în ce mai mulți seniori se confruntă cu incertitudini și erori în deciziile primite de la casele de pensii. Conform statisticilor, peste 11.000 de pensionari au mers deja la casele de pensii pentru a clarifica aspectele legate de noile sume calculate, în doar o săptămână. Cei mai afectați sunt cei care, pe hârtie, au observat o scădere a pensiei după recalculare.
Recalcularea pensiilor. Tot mai mulți seniori revoltați, după ce au primit mai puțini bani pe foaie
Cei mai afectați de această recalculare sunt pensionarii care au lucrat în condiții speciale, având stagii de cotizare mai scurte. Printre aceștia se numără foști angajați din minerit, CFR, industria nucleară și siderurgică, precum și persoanele nevăzătoare.
În urma acestui val de nemulțumiri, peste 1.000 de pensii urmează să fie recalculate. Ministrul Muncii continuă să susțină că noua legislație va corecta inechitățile din sistem, dar situația rămâne tensionată, cu mii de pensionari care încă așteaptă soluții clare și echitabile.
-Eu am 2700 pensia actuală și mi-ați trecut 2200. Nu știu ce-mi spuneți, pe mine mă interesează muncă mea.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
- Se modifică formula de calcul. Pensia dvs. ar trebui să fie cât aveți acolo, veți încasa în continuare pensia actuală.
-Este o rușine, pentru că am muncit o viață întreagă. Am construit o Românie. De ce acum la bătrânețe să-mi faceți așa ceva? Eu am muncit 18 ani ture de noapte, la gâtul furnalelor, pentru ce să veniți acum să veniți să-mi luați și să-mi explicați că legea, că legea... Ce lege e asta? Să mă furați în halul acesta?
Ce a transmis ministrul Muncii
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat în cadrul unei emisiuni la Digi24 că noua lege a pensiilor are ca scop eliminarea inechităților din sistem. Cu toate acestea, cei 700.000 de pensionari care se află în această situație ar putea să nu primească niciun fel de majorare la începutul anului viitor, dacă pensia recalculată rămâne sub nivelul actual.
„Plecăm de la ideea, pentru a da exemplu, că avem un cuantum de 1.000 de lei. Avem indice de corecție 1,41. Asta înseamnă că acel pensionar care a ieșit după 2011 are o creștere a pensiei cu 410 lei mai mare decât cel care a ieșit înainte de 2011.
Pentru echitate în sistemul de pensii, noua formulă nu prevede indice de corecție, motiv pentru care acel beneficiu pentru care alți pensionari l-au avut și alții nu l-au avut, nu mai este în noua lege a pensiilor. Atunci, cei care au avut acel beneficiu rămân cu același cuantum în plată, astfel încât cei care nu l-au avut datorită recalculării să aibă o creștere a pensiei și să-i ajungă și pe ceilalți din urmă”, a spus ministrul Muncii .