Recalcularea pensiilor românilor 2024 nu va implica utilizarea unui „indice de corecție”. Simona Bucura-Oprescu: „Vom avea totalul punctelor contributive foarte ușor de realizat”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 iul 2024, 10:46

Recalcularea pensiilor românilor nu va implica utilizarea unui „indice de corecție”:

Sursa: pixabay.com

Apar modificări esențiale în ceea ce privește recalcularea pensiilor 2024

Recalcularea pensiilor românilor în 2024 aduce schimbări esențiale prin eliminarea indicelui de corecție și introducerea unui sistem simplificat bazat pe punctele contributive. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat noile măsuri, menite să asigure transparență și echitate.

Procesul de recalculare a pensiilor nu va implica utilizarea unui „indice de corecție”

În contextul recalculării pensiilor în România pentru anul 2024, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a adus noi clarificări esențiale.

Ea a anunțat că procesul nu va implica utilizarea unui „indice de corecție”, un aspect care a stârnit numeroase dezbateri și speculații în rândul pensionarilor și experților în politici sociale. În schimb, recalcularea se va baza pe un sistem simplificat al punctelor contributive, menit să ofere o mai mare transparență și echitate în calculul pensiilor.

Potrivit ministrului Simona Bucura-Oprescu, recalcularea pensiilor se va realiza prin raportarea directă a contribuțiilor sociale plătite de fiecare angajat la salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din luna respectivă.

Astfel, punctele contributive vor fi calculate în mod direct, simplificând procesul de determinare a pensiei. Ministrul a explicat acest mecanism în cadrul unei intervenții la Realitatea Plus, subliniind că această abordare va face ca totalul punctelor contributive să fie foarte ușor de realizat.

Pe lângă punctele contributive, vor exista și puncte asimilate, acordate pentru diferite perioade de studiu efectuate la zi. În situația în care cineva a finalizat mai multe facultăți, va fi luată în considerare doar perioada cea mai favorabilă.

De exemplu, un absolvent care a urmat o facultate, un master și un doctorat, toate la zi, va beneficia de un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an pentru aceste perioade. Acest punctaj nu va conta pentru stagiul complet de cotizare, dar va fi luat în considerare pentru a obține un punctaj total mai mare, reflectând astfel investiția în educație și formare profesională.

Citește și: Începând cu luna septembrie 2024, modul de calcul al pensiilor se va schimba: CNPP a publicat recent listele veniturilor care vor fi luate în calcul la recalcularea pensiilor

Ministrul Bucura-Oprescu a menționat că se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de armată, prizonierat sau detenție politică, în care contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale de stat nu au putut fi realizate din motive obiective și nu din vina individului. Aceste perioade vor fi recunoscute printr-un stagiu asimilat, aducând astfel un plus de echitate în sistemul de pensii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana. Era o dată în care trebuia să facem.”

„Depinde de fiecare în parte. Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje. Și mă refer aici la reducerile legate de faptul că poți ieși și cu pensia anticipată, fără nicio penalizare, dacă ai 40 de ani. Da, alea sunt alte categorii de pensii. Mă refer la pensia limită de vârstă. La faptul că ai o reducere, dar nu pentru faptul că ai copii în cazul femeilor.

Mai sunt și alte aspecte. Mă refer la aspectele legate de faptul că un concediu de creștere copil este stagiu contributiv”, a declarat ministrul Muncii.

Puncte de stabilitate pentru perioade de muncă îndelungate

Un alt element cheie în recalcularea pensiilor este introducerea punctelor de stabilitate pentru persoanele care au avut perioade de muncă mai lungi. Astfel, pentru cei care au lucrat între 25 și 30 de ani, se vor acorda 0,5 puncte suplimentare. Pentru cei care au lucrat între 30 și 35 de ani, se vor oferi 0,75 puncte, iar pentru cei care au muncit peste 35 de ani, un punct suplimentar pentru fiecare an. Scopul acestui punctaj suplimentar este de a recompensa și încuraja munca îndelungată, contribuind astfel la sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Decizia de a elimina utilizarea indicelui de corecție în recalcularea pensiilor a fost justificată prin necesitatea simplificării și transparentizării procesului. Indicele de corecție a fost, în trecut, un factor de ajustare utilizat pentru a corecta pensiile în funcție de anumite variabile economice, ceea ce a dus la inechități și la o complexitate sporită în calculul pensiilor.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a explicat în urmă cu câteva zile că eliminarea indicelui de corecție va avea efecte variate asupra pensionarilor. Cei care au beneficiat de un indice de corecție mare în trecut vor înregistra creșteri mai mici ale pensiilor, în timp ce cei care nu au beneficiat de acest indice vor vedea creșteri mai mari. Baciu a subliniat importanța nivelului contribuțiilor și a istoricului profesional în determinarea pensiilor recalculare.

Citește și: Românii care urmează să primească bani în plus pe lângă pensii: Noile modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025

Recalcularea pensiilor românilor în 2024 aduce o serie de schimbări menite să simplifice și să echilibreze sistemul de pensii. Eliminarea indicelui de corecție și introducerea unui sistem bazat pe totalul punctelor contributive, punctele asimilate și punctele de stabilitate reprezintă pași importanți în direcția unei mai mari transparențe și echități. Aceste modificări sunt așteptate să răsplătească munca îndelungată și să recunoască investițiile în educație, oferind astfel o bază mai justă pentru calcularea pensiilor viitoare.

 


Noi discuții aprinse între Antoni și Rebecca. Deși nu formează încă un cuplu, Rebecca este gata să pună punct cunoașterii cu Antoni.