În lumina recentelor speculații și temeri cu privire la amânarea recalculării pensiilor în România, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), aduce clarificări cruciale, confirmând că procesul va avea loc în mod cert în septembrie 2024. O intervenție esențială ce elimină incertitudinea și dezinformarea din această ecuație importantă pentru pensionari.
Daniel Baciu aduce lămuriri legate de recalcularea pensiilor
Într-o dezbatere esențială asupra recalculării pensiilor, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), a oferit clarificări importante privind acest subiect sensibil pentru români.
Potrivit lui Daniel Baciu, recalcularea pensiilor este programată să intre în vigoare din luna septembrie a acestui an, conform noii formule de calcul prevăzute de lege. În ciuda unor afirmații contrare, Baciu a subliniat că la CNPP se lucrează într-o singură etapă, eliminând astfel speculațiile privind eventuale etape intermediare.
Citește și: Scăderi neașteptate ale pensiilor după recalculare: Anumite persoane riscă să piardă 400 de lei din pensie
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Se va face sau nu recalcularea în etape?
Conform dcnews.ro, de asemenea, s-a abordat subiectul impactului bugetar al recalculării, sugerat de unele zvonuri legate de o posibilă propunere a FMI de a efectua această recalculare pe etape, din cauza necesității de resurse financiare semnificative. Daniel Baciu a infirmat aceste afirmații, explicând că banii necesari pentru această operațiune, inclusiv pentru indexare și recalculare, sunt deja prevăzuți în bugetul asigurărilor sociale de stat, care a fost aprobat de Parlament încă de la începutul anului.
” Lucrurile sunt prevăzute în lege, vorbim de Legea 330/2023, aprobată de Parlament la finele anului trecut. Sunt niște tranșe privind stagiile de cotizare pentru care se acordă aceste puncte de stabilitate." a precizat șeful CNPP, oferind informații detaliate cu privire la modul de aplicare a punctelor de stabilitate pentru persoanele active. Potrivit Legii 330/2023, între 25 și 30 de ani de stagiu de cotizare se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an cuprins în acest interval, între 30 și 35 de ani se acordă 0,75 puncte, iar pentru fiecare an care trece peste 35 de ani de stagiu de cotizare se acordă câte un punct de stabilitate.
Citește și: Cine primește pensie de urmaș? Prevederile din noua lege a pensiilor
În final, Daniel Baciu a subliniat faptul că, la 1 septembrie 2024, toți pensionarii vor primi pensiile recalculate conform noii formule de calcul. „Lucrăm pentru asta, toată echipa de la CNPP cu colegii de la Ministerul Muncii, astfel încât la 1 septembrie oamenii să primească pensiile recalculate," a conchis el, respingând orice îndoială sau incertitudine în legătură cu acest proces crucial pentru beneficiarii sistemului de pensii din România.