Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus după recalculare

Author: Diana Ghita

Există pensionari care vor fi dezavantajați de noua formulă de calcul

Sursa: Unsplash; Shutterstock

Pentru unii pensionari recalcularea pensiilor nu vine cu niciun beneficiu. Dacă unele pensii urmează să crească, altele vor rămâne la aceeași valoare.

Formula de calcul prevăzută în noua lege a pensiilor nu vine doar cu majorări, ci și cu scăderi ale veniturilor. Însă, în cazul în care noul calcul micșorează unele pensii, în realitate acestea vor fi menținute la valorile inițiale, conform oficialilor.

Ce pensionari nu vor beneficia de măriri

În urma recalculării, cei cu pensii mici nu vor beneficia de nicio majorare.

Acest anunț a fost făcut chiar de către Daniel Baciu, Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, care a transmis că românii cu pensii mai mici de 1.300 de lei nu vor primi bani în plus după aplicarea noii formule de calcul.

„Se vede foarte clar că, pentru pensionarul cu 15 ani și 28 de zile (contribuiți n.red.), în momentul ăsta, pensia lui este la nivelul indemnizației sociale.

După majorarea de la 1 ianuarie 2024, va ajunge la o pensie de 1258 de lei.

Dar, la recalcularea din septembrie 2024, va rămâne tot cu indemnizația socială, deoarece nu primește puncte de stabilitate pentru că stagiul său de cotizare este sub 25 de ani. Această persoană va rămâne la nivelul indemnizației sociale de 1281 de lei”,  a declarat Daniel Baciu, la Realitatea.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: O categorie de români va beneficia de o creștere de 70% la pensii! Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii

După ce formulă vor fi recalculate pensiile

În anul 2024, pensionarii vor beneficia de măriri de până la 30%, însă vor exista și români ale căror pensii vor sta pe loc.

Spre exemplu, conform tabelului cu procentele de creștere prezentat la Antena 3 CNN, pentru cei născuți în perioada ianuarie-martie 1952 și pensionați între ianuarie-martie 2011 procentul de creștere este de 0%.

Însă, cei născuți cu doar câteva luni mai devreme, între octombrie și decembrie 1951, și ieșiți la pensie în perioada septembrie-noiembrie 2010 vor beneficia de o majorare de peste 11% a pensiilor, după cum se arată în tabelul expus de Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei de Pensii.

„Avem această creştere de 30%, după care procentele de creştere mai scad, pentru că se ajunge la indicele de corecţie de 1,41. Aici, procentul de creştere este negativ”, explica prof. univ. dr. Doina Pârcălabu, în urmă cu ceva timp, la Antena 3 CNN.

Formula după care se vor recalcula pensiile în anul 2024 este una foarte simplă, aceasta presupune înmulțirea valorii punctului de referință (81 de lei) cu numărul total de puncte acumulate (contributive, necontributive și de stabilitate).

Citește și: Românii pot rămâne fără pensii dacă nu au acest document! Data maximă până la care se poate trimite